Το εύρημα ενός αρχαιολόγου λίγο έξω από τα Στενά του Γιβραλτάρ, σε απόσταση μόλις δύο μιλίων από τις ακτές της πόλης Κάδιθ στην Ισπανία, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αρχαίο θρύλο της Ατλαντίδας.
Στους σωκρατικούς διαλόγους του, «Τίμαιος» και «Κριτίας», ο Πλάτωνας περιγράφει έναν πλούσιο και τεχνολογικά προηγμένο νησιωτικό πολιτισμό με ισχυρό στρατό, αυτόν της Ατλαντίδας, που υπήρχε περίπου εννέα χιλιετίες πριν από την εποχή του, με πελώριους ναούς και τεράστιους λιμενοβραχίονες, και τον οποίο κατάπιε τελικά η θάλασσα πριν από 11.600 χρόνια.
Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες αντιμετωπίζουν την Ατλαντίδα ως φιλοσοφικό σύμβολο ή αλληγορία, ο αρχαιολόγος Μάικλ Ντόνελαν πιστεύει τώρα ότι εντόπισε αυτόν τον πολιτισμό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Παρουσίασε τα ευρήματά του στο συνέδριο Cosmic Summit στη Βόρεια Καρολίνα, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην εναλλακτική αρχαιολογία και ιστορία. Εκεί παρουσίασε και το σχετικό ντοκιμαντέρ του.
Ο Ντόνελαν αφιέρωσε οκτώ χρόνια εξερεύνησης της περιοχής χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως το σόναρ και το LiDAR, καταγράφοντας στο βυθό μακριές, γραμμικές κατασκευές που σχηματίζουν σειρά από τεράστια κυκλικά τείχη, το καθένα με ύψος πάνω από 6 μέτρα, διατεταγμένα με οργανωμένο τρόπο.
Το δεύτερο και τρίτο τείχος, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «εντελώς μετατοπισμένα», με σαρώσεις να δείχνουν ότι είχαν σπάσει σε δύο μέρη. Ανάμεσα στα τείχη υπήρχαν περίπλοκα λαξευμένα κανάλια, ενώ στο κέντρο βρισκόταν ένα ορθογώνιο μνημείο που, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, αντανακλά την περιγραφή του Πλάτωνα για τον ναό του Ποσειδώνα, σχηματίζοντας αυτό που ο ίδιος πιστεύει πως ήταν η πρωτεύουσα της Ατλαντίδας.
«Το αποκαλούμε τον μεγάλο αρχαίο Ατλαντικό πολιτισμό, είναι πολύ πιο εύκολο να πιστέψει κανείς σε αυτόν», δήλωσε ο Ντόνελαν στην Daily Mail. «Νομίζω πως είναι μια πύλη που θα επιτρέψει στον κόσμο να πάρει στα σοβαρά την Ατλαντίδα, σιγά σιγά, με τον χρόνο», πρόσθεσε.
Σε σκηνές από το ντοκιμαντέρ, ο Ντόνελαν και η ομάδα του βουτούν σε θολά νερά και γρήγορα «έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το πρώτο τείχος. Ο αρχαιολόγος περιέγραψε τη βυθισμένη κατασκευή ως μια δομή με απότομες ορθές γωνίες, επίπεδες επιφάνειες και ομοιόμορφο πλάτος μερικών ποδιών. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε πέτρες κομμένες και τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη.
«Ταιριάζει ακριβώς με όσα λέει ο Πλάτωνας λέξη προς λέξη», σημείωσε. «Λέει ότι προήλθε από έξω από τα στενά της περιοχής που οι Έλληνες γνώριζαν πριν από 2.400 χρόνια ως Γάδη. Ξέρουμε πολύ καλά μέχρι σήμερα ότι η Γάδη είναι η σύγχρονη Κάδιθ, η παλαιότερη πόλη στη δυτική Ευρώπη», ανέφερε ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το «Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» του Τραμπ
Η ΕΕ μειώνει τις εισαγωγές σιταριού και ζάχαρης από την Ουκρανία κατά 70-80%
Συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι ενώ οι ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο συνεχίζονται