Ατοπήματα κατά το δοκούν

Ατοπήματα κατά το δοκούν

Του Χρήστου Τζανερρίκου, Αρεοπαγίτη, μέλους του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Στους δύσκολους καιρούς για τη χώρα και τις κρίσιμες στιγμές για τη Δικαιοσύνη απαιτούνται πρωτίστως ψυχραιμία, νηφαλιότητα και απόλυτη αποσύνδεση από οποιαδήποτε πολιτική κλίση, από οποιαδήποτε κομματική δέσμευση. 

Η αρχή αυτή, ο γνώμονας αυτός, αφορά τον καθένα χωριστά από τους χιλιάδες δικαστές που δίνουν καθημερινά και κάτω από αντίξοες συνθήκες αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης στο όνομα των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Αφορά, όμως, κυρίως και ιδιαιτέρως εκείνους τους δικαστές και εισαγγελείς που επέλεξαν να παίξουν, ακόμη και εκτός των δικαστικών αιθουσών, ακόμη κι όταν κατεβαίνουν από την έδρα, δημόσιο ρόλο και να αρθρώσουν δημόσιο λόγο στο όνομα των συναδέλφων τους.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εμφανίζεται να έχει απολέσει την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά της. Εμφανίζεται να έχει απολέσει τη σύνδεση με τους χιλιάδες συναδέλφους που εκπροσωπεί και να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με απόλυτα πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Λες και δεν πρόκειται για συνδικαλιστική ένωση αλλά για πολιτικό σχηματισμό, για ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμμα που μπορεί κατά περίπτωση να παρεμβαίνει με σφοδρές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και στοχευμένα κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων που δεν της είναι αρεστοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23.7.2017, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento το οποίο αναφερόταν σε πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και, μεταξύ άλλων, στον Α΄ αντιπρόεδρό της, το γραφείο Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση, το κείμενο της οποίας δεν προσιδιάζει καθόλου στο μέτρο, το ύφος, στη φρασεολογία, στις παραδόσεις ευπρέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας που χαρακτηρίζουν τα μέλη του δικαστικού σώματος το οποίο εκπροσωπούν συνδικαλιστικά οι συντάκτες του. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της Ενωσης που δεν ανήκουμε στη σύνθεση του προεδρείου θεωρήσαμε καθήκον μας, ως εκ της ιδιότητάς μας αυτής, να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να εκδώσουμε ανακοίνωση, επισημαίνοντας τα άτοπα (κυβερνητικές παρεμβάσεις, ύφος και περιεχόμενο ανακοίνωσης Ενωσης), κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για επίδειξη ψυχραιμίας και σοβαρότητας.

Η Ένωσή μας, που είναι υπόλογη στους χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, κινδυνεύει να χάσει απολύτως τον ρόλο της με επιλογές όπως η στοχοποίηση δημοσιογράφων κατά το δοκούν, όπως και η προστασία δικαστών και εισαγγελέων κατά το δοκούν. Ο θεσμικός ρόλος τόσο της τέταρτης εξουσίας όσο και της δικαστικής εξουσίας είναι απόλυτα διακριτός. Κάθε προσπάθεια εκτροπής από αυτήν τη βασική αρχή αποτελεί, επί της ουσίας, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τους ίδιους τους υπηρέτες της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter