Αττική: «Έκρηξη» ιικού φορτίου και χρήσης κοκαΐνης στις γιορτές – Τι έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα (Video)

Αττική: «Έκρηξη» ιικού φορτίου και χρήσης κοκαΐνης στις γιορτές – Τι έδειξαν οι μετρήσεις στα λύματα (Video)

Το «κοκτέιλ» γρίπης, κορονοϊού και άλλων ιώσεων έχει προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Αττική. Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις των λυμάτων.

Η κατάσταση θυμίζει τις εποχές όπου κυριαρχούσε η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε στην ΕΡΤ ο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων – Στενάζει πάλι το ΕΣΥ

«Αυξήσεις της τάξεως του 90%»

«Οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα, είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη τύπου Α και ο συγκυτιακός ιός.

Αυτή τη στιγμή στην κοινότητα συνυπάρχουν αυτοί οι ιοί. Το ιικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.

«Η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85%–90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Είδαμε υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου, έγινε πολύ μεγάλη διάδοση, το κύμα ήρθε πιο αργά φέτος. Ήταν αναμενόμενο, τέτοια περίοδο έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά την περίοδο των Χριστουγέννων, είδαμε από πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο καθηγητής προέβλεψε ότι: «η κορύφωση θα είναι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β».

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη JN.1 – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αύξηση και στη χρήση κοκαΐνης

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, μίλησε επίσης και για τη μεγάλη αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών στις γιορτές.

Χαρακτηριστικά μίλησε για τον εντοπισμό κοκαΐνης στα λύματα της Αττικής, με τους αριθμούς να διπλασιάζονται αυτές τις ημέρες. Κατά τις μετρήσεις, η εκτιμώμενη χρήση κοκαΐνης στην Αττική ανήλθε στα 2 κιλά ημερησίως, από 1 κιλό το προηγούμενο διάστημα.

«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λύματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο», σημείωσε ο καθηγητής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter