Ατζούν Ιλίτζαλι: Την έκανε λαχείο στην Ελλάδα ο «Mr Survivor»

Ατζούν Ιλίτζαλι: Την έκανε λαχείο στην Ελλάδα ο «Mr Survivor»

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είναι τα τελευταία χρόνια τα κέρδη της εταιρείας του Τούρκου επιχειρηματία Ατζούν Ιλίτζαλι από τυχερά παίγνια, αλλά στην ΑΑΔΕ δεν σήμαναν συναγερμό για να την ελέγξουν

Η ζωή του «Mr Survivor» Ατζούν Ιλίτζαλι μοιάζει σαν κάποιου που έχει κερδίσει τον πρώτο λαχνό του λαχείου. Οπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, το κερδίζει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά.

Από αθλητικός ρεπόρτερ τη δεκαετία του 1990 στην τουρκική τηλεόραση κατάφερε να γίνει καναλάρχης, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, η περιουσία του ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια, ενώ τις τελευταίες μέρες διακινούνται εντόνως σενάρια περί εμπλοκής του στον Παναθηναϊκό, μετά και την έλευση του τουρκικής καταγωγής Φατίχ Τερίμ ως προπονητή στη θέση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για την οποία μεσολάβησε στον Γ. Αλαφούζο ο Ατζούν, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης – Ποιος είναι ο πρώην παίκτης ριάλιτι που απειλούσε να αυτοκτονήσει στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου (Video)

Η χλιδάτη ζωή και οι γάμοι του κοσμούν τις σελίδες λαϊφστάιλ περιοδικών και τηλεοπτικών εκπομπών, ενώ γνωστή είναι η στενή του σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει ισχυριστεί ο ίδιος δημοσίως ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια.

Πράγματι η ζωή του αποκαλούμενου και «Mr Survivor», από το γνωστό ριάλιτι παραγωγής του, είναι μυθιστορηματική.

Είναι όμως και πολύ τυχερός. Η Acun Medya ΑΕ που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα από το 2016 εμφανίζει συστηματικά κέρδη ακόμη και από τυχερά παίγνια τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Documento δηλώνονται κανονικά στις ελληνικές φορολογικές αρχές από την πλευρά της εταιρείας. Είναι ερώτημα πώς τα κέρδη αυτά δεν έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να ελεγχθούν, ενώ υπάρχει σχετική νομολογία στον Αρειο Πάγο από παλαιότερες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις φορολογικές αρχές και την ελληνική Δικαιοσύνη. Ποιος είναι όμως ο Ατζούν Ιλίτζαλι;

Διαβάστε επίσης – Ο Τούρκος καναλάρχης Ιλιτζαλί, γνωστός από το Survivor, βγήκε ζωντανός από τρομερό τροχαίο (Photos)

Ο θάνατος των γονιών και ο νεαρός ρεπόρτερ

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι κατάγεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από μεσοαστική οικογένεια της Τουρκίας. Μαζί με τον πατέρα του είχε ανοίξει σε πολύ νεαρή ηλικία κατάστημα πώλησης ρούχων. Ωστόσο το εγχείρημα δεν στέφθηκε από επιτυχία. Η επιχείρηση χρεοκόπησε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 21 ετών. Ηταν το δεύτερο βαρύ πλήγμα για τον Ατζούν Ιλίτζαλι μέσα σε λίγους μήνες, μετά την ξαφνική απώλεια των γονιών του σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Το 1990 ο νεαρός Ατζούν ξεκίνησε να εργάζεται ως αθλητικός ρεπόρτερ στο τουρκικό κανάλι Shot TV. Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, «ήμουν πολύ καλός στις συνεντεύξεις με ποδοσφαιριστές». Λίγα χρόνια μετά άρχισε να παρουσιάζει ταξιδιωτική εκπομπή. Από εκεί ξεκινά η ραγδαία άνοδος.

Το 2006 ίδρυσε την Acun Medya. Μέσω της εταιρείας του απέκτησε δικαιώματα εκμετάλλευσης προγραμμάτων για την Τουρκία και την ανατολική Ευρώπη. Επρόκειτο για τηλεοπτικά προγράμματα όπως τα «Deal», «Rising star» και «Survivor». Κάποια από αυτά τα παρουσίαζε μάλιστα ο ίδιος. Η φήμη του απογειώθηκε.

Το 2013 επέκτεινε ακόμη περισσότερο τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Από παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων έγινε καναλάρχης, καθώς απέκτησε το 70% του καναλιού TV8. Το υπόλοιπο 30% ανήκε στον επιχειρηματικό όμιλο Dogus Yayin Grubu, έναν κολοσσό στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία που διαθέτει επενδύσεις και στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε το TV8 ήταν ένας απλός περιφερειακός σταθμός. Το κανάλι άρχισε να προβάλλει τις τηλεοπτικές παραγωγές του Ατζούν. Η τηλεθέαση εκτοξεύτηκε. Το ίδιο και η περιουσία του, καθώς το χρήμα έρεε άφθονο.

Η σχέση λατρείας με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ορισμένοι στην Τουρκία έχουν συνδέσει τη ραγδαία άνοδο του Ατζούν με τη στενή φιλική σχέση που έχει με τον Ερντογάν. Μια σχέση την οποία ο Ατζούν όχι μόνο δεν έκρυψε ποτέ αλλά έχει αναφερθεί σε αυτήν ουκ ολίγες φορές δημόσια. Το 2013 σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk ο Ατζούν Ιλίτζαλι είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος με αγαπά επειδή δεν έχω προσδοκίες από τη σχέση αυτή… Μου αρέσει ο τρόπος που ασκεί εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι νεότεροι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά στην ηλικία μου θυμάμαι καλά τι συνέβαινε στη χώρα από το 1980 ως το 2000».

Το 2018 σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Ατζούν είχε αναφέρει και πάλι: «Δεν το κρύβω, έχω στενή φιλική σχέση με τον Ερντογάν».

Ο Ατζούν βέβαια έχει υποστηρίξει δημόσια ότι ουδέποτε ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάποια σχέση με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ειδικά με την αγορά του καναλιού.

Μάλιστα το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», ο Ατζούν επρόκειτο να συμμετάσχει σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στην κατεχόμενη Λευκωσία για τον εορτασμό της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τον Ερντογάν σε ρόλο προπονητή.

«Survivor» και… χρέη στην Ελλάδα

Το 2016 ο Ατζούν αποφασίζει να επεκταθεί επιχειρηματικά και στη χώρα μας. Με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ ιδρύει την Acun Medya ΑΕ. Μια εταιρεία που, όπως και η αντίστοιχη τουρκική, έχει αντικείμενο την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Μέχρι και σήμερα η εταιρεία συμφερόντων Ατζούν έχει στο ενεργητικό της μια σειρά από τηλεοπτικές παραγωγές στη χώρα μας, όπως τα «Survivor», «Power of love», «Master chef», «The voice of Greece», το τηλεπαιχνίδι μόδας «My style rocks», οι οποίες προβάλλονται στα ελληνικά κανάλια και κυρίως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ειδικά το «Survivor» αποτελεί αιχμή του δόρατος των προγραμμάτων καθώς κάνει και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Τα εκατομμύρια ρέουν προς την εταιρεία συμφερόντων του Ατζούν. Μόνο για την πρώτη τριετία το συμβόλαιο με τον Σκάι για το «Survivor» ανήλθε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε 10 εκατ. ευρώ. Γρήγορα η εταιρεία κάνει τζίρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Σύντομα όμως αρχίζει να εμφανίζει οφειλές, οι οποίες σταδιακά ανέρχονται σε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Είναι εντυπωσιακό ότι μια εταιρεία με τόσα εκατομμύρια ευρώ έσοδα κατάφερε να δημιουργήσει τόσα χρέη μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Documento, η εταιρεία έχει ρυθμίσει όλες τις οφειλές της προς το δημόσιο και τις αποπληρώνει κανονικά.

Το αξιοπερίεργο με τα «τυχερά» κέρδη

Η εταιρεία εμφανίζει ωστόσο και κάτι άλλο αξιοπερίεργο. Πρόκειται για κέρδη από τυχερά παίγνια τα οποία δηλώνει τακτικά στην εφορία. Συγκεκριμένα, από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023 η Acun Medya ΑΕ εμφανίζει κέρδη συνολικού ύψους 822.000 ευρώ από αυτή την πηγή.

Αναλυτικά, το οικονομικό έτος 2019 η Acun Medya ΑΕ εμφάνισε κέρδη από τυχερά παίγνια ύψους 56.000 ευρώ. Το 2020 εμφάνισε αντίστοιχα κέρδη 46.500 ευρώ για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο. Την επόμενη χρονιά, 2021, τα κέρδη από την ίδια πηγή αυξήθηκαν κατακόρυφα και έφτασαν τις 219.000 ευρώ. Πρόκειται για κέρδη που εμφανίζονται τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το 2022 είναι χρονιά-ρεκόρ για την Acun Medya σε ό,τι αφορά τα κέρδη από τυχερά παίγνια, καθώς ανήλθαν σε 385.750 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο έως Οκτώβριο. Το 2023 τα κέρδη από τυχερά παίγνια είναι εμφανώς μειωμένα σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφανίζει κέρδη ύψους 115.000 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πώς μια εταιρεία με αντικείμενο τις τηλεοπτικές παραγωγές προγραμμάτων εμφανίζει συστηματικά κέρδη από τυχερά παίγνια δίχως αυτό να έχει σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ προκειμένου να ελεγχθεί.

Δάνεια σε εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος

Εκτός από κέρδη από τυχερά παίγνια η Acun Medya ΑΕ εμφανίζει δάνεια από και προς μια σειρά από συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες. Πρόκειται για εταιρείες όπως οι Acun Medya Holding AS, Acun Medya Holding BV, Acun Medya TV Production SRL, Diomand MB Productions SRL, Acun Medya Limited, Acun Produktion, Acun Medya Produksiyon, Acun Medya Korlatolt Felelossegu κ.ά. Εταιρείες δηλαδή του ομίλου Ατζούν με έδρα τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ολλανδία, όπου επίσης πουλά παραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, το 2016 έλαβε δάνειο 1,58 εκατ. ευρώ και το 2017 ακόμη 3,524 εκατ. ευρώ. Το 2019 εμφανίζει εισπράξεις από νέα δάνεια ύψους 3,566 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 εμφανίζεται να αποπληρώνει δάνεια ύψους 2,554 εκατ. ευρώ. Το 2021 η Acun Medya ΑΕ χορήγησε δάνεια προς τις συνδεδεμένες εταιρείες Acun Medya Netherlands TV & Productions BV και Acun Medya Holdings BV συνολικού ύψους 7,238 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα η σύμβαση με την Acun Medya Holdings BV υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021 και προέβλεπε μέγιστη χορήγηση ύψους 6,15 εκατ. ευρώ, ενώ η σύμβαση με την Acun Medya Netherlands TV υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2021 και ανήλθε σε 3,03 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2022 η εταιρεία προχώρησε σε δανεισμό ύψους 2,259 εκατ. ευρώ προς την Acun Medya Limited, καθώς και σε προπληρωμή εξόδων για την εταιρεία Red Storm.

Σε ό,τι αφορά το 2023, υπήρξε μικρή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Acun Medya ΑΕ. Οι μετοχές της μεταβιβάστηκαν στην Acun Medya Netherlands TV & Productions BV με έδρα την Ολλανδία. Την εταιρεία δηλαδή την οποία η Acun Medya ΑΕ είχε δανειοδοτήσει με 3,03 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Αχιλλέας Μπέος

Εκτός από τις τηλεοπτικές παραγωγές, ο Ατζούν Ιλίτζαλι έχει επεκταθεί και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Από το 2021 έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των δικαιωμάτων της αγγλικής ομάδας Χαλ Σίτι αντί 30 εκατ. στερλινών. Νωρίτερα ο Τούρκος παραγωγός είχε εμπλακεί και στον σύλλογο Φορτούνα Σιτάρντ στην Ολλανδία. Η προσπάθεια αυτή ωστόσο δεν κράτησε πολύ, καθώς αποχώρησε λίγο αργότερα έπειτα από διαφωνίες με τον συνέταιρό του.

Πλέον ο στενός φίλος του Ερντογάν φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη να επεκταθεί και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πλευρά Ατζούν φαίνεται ότι έχει ενδιαφερθεί για την απόκτηση της ΠΑΕ Ατρόμητος, δίχως όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ. Εχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΠΑΕ Βόλος. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μιλώντας στις αρχές Δεκεμβρίου σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.

«Για τον Ατζούν πρέπει να σας πω ότι δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Με το νέο έτος πιστεύω ότι θα υπάρξει νέος ιδιοκτήτης στην ποδοσφαιρική ομάδα του Βόλου. Το κλιμάκιο του κ. Ατζούν είναι στον Βόλο και άμεσα ξεκινά ο έλεγχος στην ΠΑΕ» είχε τονίσει ο Αχ. Μπέος μιλώντας στον Metropolis 95,5.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter