Αξέχαστες βραδιές στην Ευρωλίγκα: Όταν ο Παναθηναϊκός, ο Σκόλα κι άλλοι το έβλεπαν… βαρέλι

Αξέχαστες βραδιές στην Ευρωλίγκα: Όταν ο Παναθηναϊκός, ο Σκόλα κι άλλοι το έβλεπαν… βαρέλι

Με αφορμή το 74,5% ποσοστό ευστοχίας της Μακάμπι Τελ Αβίβ στα δίποντα στην πρόσφατη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας το Eurohoops παρουσιάζει τις ομάδες και τους παίκτες που κάπως, κάπου, κάποτε τρέλαναν τη στατιστική στην Ευρωλίγκα.

Του Γιάννη Ράμμα

Παραδόξως το ποσοστό της Μακάμπι Τελ Αβίβ συνιστά τη μόλις 43η All-Time επίδοση, παρόλα αυτά αποτελεί την καλύτερη ασίστ για την παρουσίαση όλων όσοι, ομάδες και παίκτες, δε… μπορούσαν να αστοχήσουν από κάθε απόσταση στο παρκέ.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΙΠΟΝΤΑ %

Για μία ομάδα με έξι τρόπαια Ευρωλίγκας στη συλλογή της η τελειότητα φαντάζει κάτι αρκετά συνηθισμένο. Ο Παναθηναϊκός την είχε αγγίξει σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς το 2009 με την Όλντενμπουργκ. Δέκα από τους δώδεκα παίκτες που είχε χρησιμοποιήσει είχαν σουτάρει 32 δίποντα κι ο Μάικ Μπατίστ (9/11), ο Δημήτρης Διαμαντίδης (0/1) κι ο νυν αρχηγός της ομάδας Νικ Καλάθης (2/3) ήταν οι μοναδικοί που δεν είχαν βρει στόχο σε όλες τους τις προσπάθειες. Με 28/32 και 87,5% το All-Time ρεκόρ του ανήκει ακόμα.

Εφτά ομάδες όλες κι όλες έχουν σουτάρει στα δίποντα με ποσοστό ευστοχίας του 80% κι άνω.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ %

Για να φτάσει κανείς στην κορυφή χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα σωστά, σχεδόν τέλεια. Όπως η Μπαρτσελόνα το 2003, στην πρώτη από τις δύο κατακτήσεις τροπαίου Ευρωλίγκας στην ιστορία της. Τα 11/13 τρίποντα (από 0/1 ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα κι ο Άντερσον Βαρεζάο) στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με την Τσιμπόνα αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το ποσοστό ευστοχίας του 84,6% παραμένει το καλύτερο στα χρονικά.

Έκτοτε μόλις άλλη μία ομάδα έχει σουτάρει στα τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας του 80% κι άνω.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ %

Η καλή άμυνα είναι ο ένας τρόπος να σταματήσεις την αντίπαλη επίθεση, το φάουλ ο άλλος, εκτός αν παίζεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό είχε προσπαθήσει να κάνει η Ουράλ Γκρέιτ το 2002, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απόδειξη οι 34/34 ελεύθερες βολές των “Los Blancos”, οι οποίες είχαν συμβάλλει στο μέχρι σήμερα τρίτη πιο παραγωγικό παιχνίδι στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα.

Η στατιστική υπηρεσία έχει καταγράψει 132 περιπτώσεις απόλυτης ευστοχίας σε ελεύθερες βολές, αλλά μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης με 30 κι άνω.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΠΟΝΤΑ %

Ο Λουίς Σκόλα έχει παίξει σε 144 παιχνίδια σε 7 χρονιές στην Ευρωλίγκα με την τότε Τάου Θεράμικα και νυν Μπασκόνια, έχει σκοράρει 2.054 πόντους (14,3 μ.ό.) και με career-high στους 36 (13/20δίπ., 10/11β.). Κι όμως, η δεύτερη πιο παραγωγική εμφάνιση στην καριέρα του είναι αυτή που έχει θέση στην ιστορία. Με 15/16 δίποντα (34π. σύνολο) στη νίκη πρεμιέρας επί της Μπενετόν (59-98) στα playoffs το 2005 κατέχει το All-Time ρεκόρ σε ευστοχία με 93,8%.

Μόνο πέντε παίκτες έχουν σουτάρει στα δίποντα με ποσοστό ευστοχίας άνω του 90%.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ %

Ο Σαούλιους Στομπέργκας έπαιξε μόλις τέσσερις χρονιές στην Ευρωλίγκα, καθεμία με διαφορετική ομάδα (2000-01 Τάου Θεράμικα, 2001-02 Εφές Πίλσεν, 2002-03 Ζαλγκίρις, 2004-05 Ούλκερ), αλλά έφταναν και περίσσευαν για να γράψει τη δική του ιστορία. Από την πρώτη χρονιά κιόλας. Αυτόπτες μάρτυρες η ΑΕΚ κι όλοι όσοι ήταν παρόντες στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα των playoffs το 2001. Με σχεδόν τέλειο παιχνίδι για τους career-high 39 πόντους (4/4δίπ., 9/9τρίπ., 4/5β.) είχε βοηθήσει την ομάδα του να κάνει break και τον ίδιο All-Time ρεκόρ σε ευστοχία πίσω από τη γραμμή των τότε 6,25 μέτρων.

Κανείς άλλος δεν έχει σουτάρει με 100% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα σε τόσο μεγάλο αριθμό προσπαθειών.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ %

Ο Νίκολα Μίροτιτς έχει παίξει πέντε χρονιές στην Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ Μαδρίτης και σκόραρε από παντού και με κάθε τρόπο. Δίποντα, τρίποντα, ελεύθερες βολές, υπό την πίεση του αντιπάλου, υπό την πίεση του χρόνου, υπό την πίεση του σκορ. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Έτσι σε ένα παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις στο Top 16 το 2013 είχε 18/18 προσπάθειες από τη γραμμή του φάουλ. Οι δικές του ελεύθερες βολές ήταν κι αυτές που είχαν οδηγήσει στην παράταση, πριν ο ίδιος συνεχίσει μέχρι το career-high των 31 πόντων.

Η στατιστική υπηρεσία έχει καταγράψει 111 φορές απόλυτο ποσοστό ευστοχίας σε διψήφιο αριθμό ελευθέρων βολών.

Πηγή: eurohoops.net

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter