Από σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να βαθμολογηθούν από ανθρώπους που περιμένουν για ώρες στα ΤΕΠ, νοσηλεύονται σε ράντζα, βλέπουν τα χειρουργεία τους να ακυρώνονται επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι ή αναλώσιμα υλικά.
Πώς όμως βαθμολογούν οι ίδιοι οι γιατροί τη «μεταρρύθμιση» της αξιολόγησης; Η απάντηση που έδωσε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας όταν του θέσαμε το ερώτημα, αν και διατυπώθηκε υπό τη μορφή εύλογου ερωτήματος, καταδεικνύει ακριβώς αυτό που δεν πιστεύουν μόνο οι σκληρά εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αλλά και μεγάλο κομμάτι των ασθενών.
«Εχει τα κότσια ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης να ζητήσει από τους ασθενείς να τον αξιολογήσουν ως υπουργό;» αναρωτήθηκε ο Π. Παπανικολάου τοποθετούμενος για τη «μεταρρύθμιση» που πλασάρεται ως εργαλείο διαφάνειας, αλλά στοχοποιεί εκείνους που καθημερινά δίνουν μάχη για να εξυπηρετήσουν ασθενείς σε ένα ΕΣΥ που παραπαίει.
Αξιολόγηση με… SMS
Πώς ακριβώς τελικά θα λειτουργεί η αξιολόγηση; Οσοι πολίτες ολοκληρώνουν τη νοσηλεία τους θα λαμβάνουν SMS για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τους, ενώ θα υπάρχει και ειδική φόρμα στο gov.gr. Εκεί θα μπορούν να αξιολογούν τόσο το προσωπικό όσο και τη γενικότερη ποιότητα των υπηρεσιών.
Το αποτέλεσμα; Μια «βαθμολογία» ικανοποίησης – θεωρητικά θα συμβάλει στη βελτίωση του συστήματος. Μόνο που το σύστημα δεν χωλαίνει από την κακή διάθεση ή τη νωθρότητα των γιατρών του ΕΣΥ.
Οταν η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία στη μοίρα τους, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητά από τους πολίτες εν μέσω ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και φάρμακα να βαθμολογήσουν εκείνους που κρατούν το ΕΣΥ όρθιο με υπεράνθρωπες προσπάθειες λες και είναι εργαζόμενοι σε… ξενοδοχείο κατά την τουριστική σεζόν και όχι σε κλινική.
«Είναι μια επικοινωνιακή αρλούμπα του Γεωργιάδη. Αντί να τα ρίχνει στους γιατρούς, να πάει να διορίσει γιατρούς και νοσηλευτές, να σταματήσει να σκούζει κάθε φορά που του λέμε για ελλείψεις λέγοντάς μας ότι αν διορίσει δύο γιατρούς και τρεις νοσηλευτές θα χρεοκοπήσει η χώρα. Να κάτσουν να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα κι όταν θέλουν να πάρουν μια απόφαση να ρωτάνε αυτούς που ξέρουν κι όχι τον κάθε άσχετο. Για παράδειγμα, η διάταξη των εφημερευόντων νοσοκομείων και τμημάτων στην Αττική, όπου τα έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους, από τον Οκτώβριο του 2024. Να πάνε να διορθώσουν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κ. Βαρτζόπουλος με τη διαχείριση των εισαγγελικών εντολών για ακούσια ψυχιατρική εκτίμηση, όπου υπάρχουν κάθε μέρα παρατράγουδα, δικογραφίες σε βάρος ιατρών, με αποκορύφωμα να έχουμε και συλλήψεις εφημερευόντων ιατρών επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Να ασχοληθούν με τα 13 δισ. που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία» αναφέρει στο Documento ο Π. Παπανικολάου.
Η άρση μονιμότητας
Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι ότι αυτή η «μεταρρύθμιση» συνδέεται όλο και πιο έντονα με την επερχόμενη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Δηλαδή με απλά λόγια, αν δεν έχεις καλές «κριτικές», μπορεί να θεωρηθείς ανεπαρκής. Αν δεν «παίρνεις καλό βαθμό», κινδυνεύεις. Οι γιατροί του ΕΣΥ λοιπόν δεν θα κριθούν για το αν έσωσαν ζωές σε συνθήκες πλήρους κατάρρευσης, αλλά για το αν κάποιος ασθενής ένιωσε «αρκετά ικανοποιημένος».
Κανείς όμως δεν μιλά για το ποιος θα αξιολογήσει τελικά τις πολιτικές εκείνες αποφάσεις που οδήγησαν στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας κι αποδυνάμωσαν πλήρως το ΕΣΥ που, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτό, δεν χρειάζεται στατιστικές ικανοποίησης. Χρειάζεται γιατρούς, νοσηλευτές κι υποδομές.
Διαβάστε επίσης
Έρμαια τραμπούκων γιατροί και νοσηλευτές – «Επικοινωνιακό σόου ότι τάχα έχουν παρθεί μέτρα»
Συγχωνεύσεις και κούρεμα στο ΕΣΥ αντί για προσλήψεις – Κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα