Αξιωματούχος ΟΗΕ: Δραματικές προβλέψεις για επισιτιστική και προσφυγική κρίση – «Ετοιμαστείτε για κόλαση»

Αξιωματούχος ΟΗΕ: Δραματικές προβλέψεις για επισιτιστική και προσφυγική κρίση – «Ετοιμαστείτε για κόλαση»

Δυσοίωνες και δραματικές είναι οι προβλέψεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος WFP αναφορικά με την επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία καθώς προαναγγέλει νέα επισιτιστική και προσφυγική κρίση. «Ετοιμαστείτε για κόλαση», προειδοποιεί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος την Πέμπτη συμπληρώνει ένα μήνα από την έναρξη του, έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, εκτοξεύοντας τις τιμές τους κι επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε συνέντευξή του στο Politico και κάλεσε τους Ευρωπαίους Ηγέτες να αντιμετωπίσουν την πείνα ανά την υφήλιο. Τους ζήτησε μάλιστα, χωρίς να καθυστερήσουν ούτε μια μέρα, να δαπανήσουν χρήματα ώστε να αποφύγουν νέες μεταναστευτικές κρίσεις αργότερα.

«Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Και μια αποτυχία να βρεθούν μερικά έξτρα δις. δολάρια φέτος θα σημάνει επιδείνωση του λιμού, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση», είπε.

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς, να πυροδοτήσουν εκεί πολιτικό χάος και μια νέα μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο.

Δυσοίωνες προβλέψεις για νέα μεταναστευτικά ρεύματα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο διευθυντής του WFP το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, λέει ο διευθυντής του WFP, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος.

Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε

«Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη», προειδοποίησε σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη είναι χειρότερη απ’ ό,τι στον απόηχο της «Αραβικής Άνοιξης», ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.

Τι θα συμβεί σε Παρίσι, Σικάγο και Βρυξέλλες αν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα;

Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων κι είχε χθες Τρίτη επαφές με δύο επιτρόπους της Κομισιόν. Κι όπως σημειώνει, αν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από κάθε έλεγχο κι η υφήλιος αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, ούτε η πλούσια Δύση θα γλιτώσει τις πολιτικές αναταραχές.

«Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες αν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα;», τόνισε μιλώντας σε ανθρωπιστικό συνέδριο της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα. «Είναι εύκολο να κάθεστε στο πανύψηλο άλογό σας ή στον χρυσελεφάντινο πύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter