Αξιοπρέπεια, πριγκιπάτα και θεσμικές λειτουργίες

Αξιοπρέπεια, πριγκιπάτα και θεσμικές λειτουργίες

Αν ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι πρέπει να ισχύει σε αυτή τη χώρα, τότε μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμη και αν διαφωνούμε. Μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμη ευκολότερα αν πιστεύουμε πως στη χώρα πρέπει να υπάρχουν θεσμικές λειτουργίες και δικλίδες ασφαλείας για τη Δημοκρατία.

Για παράδειγμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο αν ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει του κεφαλιού του και εκτός προβλέψεων του Συντάγματος. Οι δε παρεκτροπές, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες και όχι ως ανεκτή διαστολή και τελικώς ακύρωση της Δημοκρατίας.

Μέχρι εδώ μάλλον συμφωνούμε όλοι. Μπορεί ωστόσο να διαφωνούμε στο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλός πρωθυπουργός. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Γιατί αν η χώρα παραμένει ελεύθερη και Δημοκρατική, αν πολιτικοί και πολίτες είναι προσηλωμένοι στις θεσμικές λειτουργίες, τότε το καλό και το κακό θα κριθούν όταν πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει.

Οπότε η «συνταγή» είναι η προσήλωση στη θεσμική λειτουργία της χώρας και στον έλεγχο για να υπάρχει αυτή η λειτουργία απαρέγκλιτα , χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους που δημιουργούν εξαιρέσεις και τελικώς ακύρωση του ζητούμενου.

Ένας πολίτης, ακόμη και αν αποδέχεται θεωρητικά όλα αυτά, μπορεί ωστόσο να προτάσσει το ιδιωτικό συμφέρον από το δημόσιο, ή να θεωρεί πως είναι προτιμότερο να νικά η δικιά του ομάδα από τα ικανοποιείται το σύνολο. Η Δημοκρατία όμως και οι θεματοφύλακές της δεν έχουν τέτοια άδεια. Με πρώτο και κύριο τον πρωθυπουργό.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά τα θεωρητικά και τα περισπούδαστα; Γιατί πρέπει, όπως έγραψα και στην αρχή, να συμφωνήσουμε πως υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν κανόνες που αποτελούν το τείχος διαφύλαξης της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε λόγω της πολιτικής καταγωγής του , είτε λόγω της ψυχοσύνθεσής του, έχει δείξει πως αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως σχέση με το προσωπικό του φέουδο. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί σε αυτό, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν είναι θέμα ερμηνειών. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει πολύ κακό παράδειγμα και κυρίως δεν έχει δώσει απαντήσεις σε θέματα που απειλούν την αξιοπρέπειά του και αμαυρώνουν τη λειτουργία του. Δεν έδωσε ποτέ απαντήσεις για κρυφές χρηματοδοτήσεις της οικογένειάς του από offshore και φιλότιμους αλλά άγνωστους χρηματοδότες. Δεν έχει απαντήσει πού βρέθηκε το χρήμα για να αποκτήσει η οικογένειά του τεράστια περιουσιακά στοιχεία. Απέναντι σε αυτά τα θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει το επιχείρημα πως χτυπούν τη σύζυγό του άνανδρα. Υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν με συμπάθεια το αφήγημα του πρωθυπουργού θεωρώντας πως στα δημοσιογραφικά αιτήματα για διαφάνεια υπάρχει μια υπερβολή ή έστω μια εμμονή. Αλλά οι κανόνες δεν έχουν θεσπιστεί από αυτόν που κάνει την έρευνα ή το ρεπορτάζ. Τους έχει θέσει η Δημοκρατία για να προστατεύεται.

Την Τρίτη, ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια θεσμική απρέπεια και αποκάλυψε την προσωπική του αντίφαση. Ενώ δηλαδή λέει πως η σύζυγός του δεν είναι ένα δημόσιο πρόσωπο υπό έλεγχο όπως λένε οι νόμοι αλλά μια πετυχημένη αυτόφωτη γυναίκα που τη χτυπάνε, φρόντισε ωστόσο να τον συνοδεύει στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΗΕ. Σύζυγοι άλλων ηγετών, όπως οι κυρίες Τραμπ και Μακρόν, παρακολουθούσαν τη συνέλευση από τις ειδικές θέσεις των επισκεπτών. Το ίδιο είχε κάνει και Μπέττυ Μπαζιάνα, όταν τρεις φορές, το 2015, το 2016 και το 2018, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στα έδρανα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, όπου το πρωτόκολλο προβλέπει πως κάθεται ο ηγέτης, ο ΥΠΕΞ και δύο σύμβουλοι.

Αν λοιπόν δεν έχει αλλάξει το πρωτόκολλο του ΟΗΕ, η σύζυγος του πρωθυπουργού εκπροσώπησε τη χώρα μαζί με τον πρωθυπουργό με κάποια ιδιότητα συμβούλου, αφού «ιδιότητα συζύγου», δεν υπάρχει ούτε στις συνεδριάσεις ΟΗΕ ούτε άλλου διεθνούς οργάνου.

Το θέμα φυσικά δεν αφορά τη σύζυγο του πρωθυπουργού αλλά τον πρωθυπουργό και την αντίληψή του. Πρέπει να απαντήσει αν η σύζυγός του βρέθηκε στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με κάποια ιδιότητα. Αυτό πρέπει να το γνωστοποιήσει μαζί φυσικά με τα επιχειρήματα που τον οδήγησαν στην απόφαση να την κάνει σύμβουλό του.

Η χώρα δεν είναι φέουδο ή πριγκιπάτο. Υπάρχουν κανόνες που αφορούν όλες, τις Δημοκρατικές λειτουργίες. Η εκπροσώπηση στον ΟΗΕ, δεν είναι εισιτήριο κινηματογράφου που δίνεις στο φίλο σου για να παρακολουθήσει την ταινία. Η ελληνική αντιπροσώπευση στα Ηνωμένα Έθνη είναι σοβαρή υπόθεση, όπως και για κάθε χώρα και δεν αποτελεί χώρο εμπειριών συζύγων ή συγγενών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται –και πρέπει να απαντήσει γι αυτό- να έχει διαπράξει σοβαρό θεσμικό ατόπημα. Δεν μπερδεύει μόνο τα προσωπικά και τα οικογενειακά θέματα με τα θεσμικά, αλλά θεωρεί πως δεν απολογείται σε κανέναν ακόμη και αν γελοιοποιεί τη Δημοκρατία. Οι προσωπικές φιλοδοξίες δε λύνονται στη συνέλευση του ΟΗΕ, εκεί λύνονται άλλα σοβαρά θέματα.

Η προκλητική απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει τη σύζυγό του (πρέπει να μας πει πώς) στη συνέλευση του ΟΗΕ, δεν είχε ως κοντραστ αξιοπρέπειας τις άλλες πρώτες κυρίας που σεβόμενες το ρόλο τους παρακολουθούσαν από εκεί που έπρεπε να παρακολουθούν, αλλά και τις συζύγους των όλων προηγούμενων πρωθυπουργών στη χώρα μας. Φαντάζεται κάποιος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να δηλώνει σύμβουλο τη Μαρίκα για να την πάρει στη συνέλευση του ΟΗΕ;

ΥΓ: Όταν χθες το Documento δημοσιοποίησε το θέμα, διάφορα sites εμφάνισαν την παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, ως θέμα life style κάνοντας αναφορές και στις κυρίες Τραμπ και Μακρόν. Μόνο που αυτές κάθονταν εκεί που έπρεπε διαφυλάττοντας την αξιοπρέπεια, τον σύζυγο και τον εαυτό τους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter