«Αχτίδα φωτός» στα έσοδα του ΕΦΚΑ

«Αχτίδα φωτός»  στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Στα 110 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μία εβδομάδα προτού εκπνεύσει και η παράταση που δόθηκε έως τις 17 Μαρτίου. 

Με δεδομένο ότι η διοίκηση του φορέα είχε θέσει ως στόχο τα 130 εκατ. ευρώ, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά τα έσοδα του Ιανουαρίου θα βρίσκονται εντός στόχου παρά τα προβλήματα και τις δυστοκίες που παρουσιάστηκαν. Τα προβλήματα με τα μητρώα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών ακόμη δεν έχουν λυθεί, ενώ τα ειδοποιητήρια προς τους ασφαλισμένους ανεβαίνουν στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) σταδιακά. 

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τους δικηγόρους και σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις στοιχείων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, φαίνεται ότι η διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων που καταβάλλουν εισφορές είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια βασική συνιστώσα του ασφαλιστικού νόμου θα έχει αποφέρει αποτέλεσμα, καθώς τα έσοδα αντί να καταρρεύσουν, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ίσως και λίγο καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, η είσπραξη 110 εκατ. ευρώ έως τώρα προκαλεί αισιοδοξία στη διοίκηση του νέου υπερταμείου κύριας ασφάλισης. Εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός καταβολής εισφορών, τότε η εισπραξιμότητα, μετά το τέλος και της περιόδου παράτασης που δόθηκε, θα φτάσει το 65%.

Με δεδομένο ότι μέχρι πέρυσι στο 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορές η εισπραξιμότητα κυμαινόταν από 40 έως 50% το πολύ, γίνεται αντιληπτό ότι επιτυγχάνεται η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης. Το ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 600.000 ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου. Η προοπτική να φτάσει ή να υπερβεί η εισπραξιμότητα το 65% μεταφράζεται σε άλλες 375.000 ασφαλισμένους το λιγότερο. Ακόμη και αν ένα τμήμα αυτών των ασφαλισμένων έχει καταβάλει μέρος των εισφορών και όχι το σύνολό τους, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο βαθμός εισπραξιμότητας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Μάρτης γδάρτης

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, βέβαια, έχει να διαχειριστεί και τις δυσκολίες που κρύβει ο Μάρτιος. Μπορεί τα έσοδα να φαίνεται πως πηγαίνουν καλά αλλά είναι άγνωστο τι θα επακολουθήσει, με δεδομένο ότι έως τα τέλη του μήνα οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταβάλουν και τις εισφορές του Φεβρουαρίου. Επίσης, μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων (δικηγόροι, υγειονομικοί, μηχανικοί) πρέπει την ίδια στιγμή να καταβάλει και τα οφειλόμενα από το β΄ εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Συνεπώς, εντός Μαρτίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν διπλές ή, κατά περίπτωση, ακόμη και τριπλές εισφορές. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους, όσο κι αν τα έσοδα του Ιανουαρίου κινηθούν θετικά. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του φορέα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παράταση καταβολής εσόδων, αν και θα προτιμούσε να το αποφύγει. Στο ενδεχόμενο της παράτασης συνηγορούν και τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στα ειδοποιητήρια και έχουν κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξόφλησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εστάλησαν ειδοποιητήρια σε ασφαλισμένους με μηδενικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα για το 2015 οι οποίοι παρ’ όλα αυτά καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές…

Μόνο τυχαία δεν είναι η επίσημη επιστολή που απέστειλε την περασμένη Τρίτη η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων (ΕΕΔ) στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για το θέμα. Η ΕΕΔ επισημαίνει ότι από τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν στα μέλη της, «εκατοντάδες εξ αυτών είναι εσφαλμένα»… Η ΕΕΔ ζητά να δοθεί εντολή ώστε να υπάρξει διόρθωση των ειδοποιητηρίων πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους. Διαφορετικά να αναστέλλεται η πληρωμή μέχρι τον έλεγχο της ένστασης-αίτησης διόρθωσης από τον ασφαλισμένο, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις.

Κανένα θέμα με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του φυσικά πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία καταβολής εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύγχυση για τις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν μισθωτοί οι οποίοι έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες παραμένει.

Ωστόσο, η διοίκηση σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι, παρά τα όποια λάθη, δεν υπάρχει θέμα μη ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Πάντως, η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους εργαζόμενους στα υποκαταστήματα. Γίνεται λόγος για «καθημερινές σκηνές τρέλας», αφού υπάρχουν μέρες που επικρατεί το αδιαχώρητο από ασφαλισμένους που προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter