Αχτσιόγλου: «Ακραία νεοφιλελεύθερη» η ατζέντα Μητσοτάκη

Αχτσιόγλου: «Ακραία νεοφιλελεύθερη» η ατζέντα Μητσοτάκη

«Η χώρα βγήκε από την κρίση, πλέον μπορούμε περισσότερα». «Η Ελλάδα του 2019 δεν είναι η χώρα της επιτροπείας και της κρίσης. Είναι μια χώρα που η κυβέρνησή της και ο λαός της έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της», δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Newpost.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπουργός Εργασίας και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, σημειώνει ότι «είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό και οικονομικό υπόδειγμα για τη χώρα, υπόδειγμα που έχει ως βασικό του πυλώνα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Τονίζει ότι «έχουμε κερδίσει, δημοσιονομικά και πολιτικά, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα: να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα, να προχωρήσουμε σε δικαιότερη φορολογία, καλύτερη υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος».

Αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας, την υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μείωση ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμούς, προσλήψεις 4.500 στην ειδική αγωγή και 3.000 στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, επιδότηση ενοικίου), αύξηση κατώτατου, απόκρουση περικοπής συντάξεων. «Επομένως δεν μιλάμε για υποσχέσεις αλλά για ένα ρεαλιστκό πρόγραμμα που στηρίζεται στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες χειραφέτησης από τους περιορισμούς των μνημονίων. Μιλάμε για 500.000 νέες θέσεις εργασίας γιατί ήδη στην πρώτη τετραετία ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσαμε πάνω από 400.000. Μιλάμε για φοροελαφρύνσεις γιατί κατακτήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να τις κάνουμε. Μιλάμε για προσλήψεις και στελέχωση του κοινωνικού κράτους διότι θεμελιώσαμε τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση στον δημόσιο τομέα», τονίζει.

Σχολιάζοντας “φωνές” συντηρητικών κύκλων της ΕΕ, υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι καινούριο σε αυτές. «Είναι», αναφέρει, «η επαναφορά μιας ατζέντας που επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε οριστικά αποσυρθεί από το τραπέζι, όπως το ζήτημα των συμβασιούχων στο Δημόσιο», εξέλιξη που «δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ατζέντα που θέτει η ΝΔ για το Δημόσιο». «Αυτό θα πρέπει να είναι σε γνώση των πολιτών», τονίζει.

Σε σχέση με το debate, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι η πρόταση του κόμματος είναι: «Ενα debate με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα -πλην φυσικά της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής- και ένα δεύτερο μεταξύ του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Μητσοτάκη», «αύξηση της προβολής των υπόλοιπων κομμάτων που δεν θα συμμετέχουν σε αυτό το δεύτερο debate». Χαρακτηρίζει αναγκαία μια τηλεμαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη για «να είναι ορατές οι όποιες συγκλίσεις και αποκλίσεις των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων για την επόμενη μέρα της χώρα μας» και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να τορπιλίσει αυτή την προοπτική γιατί ακολουθεί την τακτική «η μπάλα στην κερκίδα, ηχηρές αποσιωπήσεις των πιο αντιλαϊκών στοιχείων της ατζέντας της ΝΔ, και κραυγαλέες διαβεβαιώσεις λιτότητας πίσω από γενικόλογα συνθήματα».

Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτηρίζει “ακραία νεοφιλελεύθερη” την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «οι κύριες θέσεις του παραπέμπουν στις συνταγές που βιώσαμε στην πιο σκληρή περίοδο της κρίσης: μείωση της φορολογίας για τους ισχυρούς, απίσχναση του κοινωνικού κράτους, πλήρης ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, χωρίς προστασία των εργαζόμενων». Σ΄ αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση «εκτίναξε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, κατήργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συρρίκνωσε την αποζημίωση απόλυσης και πολλά άλλα».

Ασκώντας κριτική για τη στάση του κ. Μητσοτάκη για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αναφέρει ότι την καλύτερη απάντηση στις «αστήρικτες κατηγορίες» του, την έδωσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που «αντέδρασε άμεσα και ξεκάθαρα, ενώ για πρώτη φορά αποφάσισε τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ». «Χρειάζεται αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και να αποφεύγουμε τις μικροπολιτικές κραυγές που εναλλάσσονται ανάμεσα στην πατριδοκαπηλεία και την αδράνεια», αναφέρει και προσθέτει ότι η χώρα έχει ισχυρή φωνή εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Σε ερώτημα για την επομένη των εκλογών, την περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τις συνεργασίες, αναφέρει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής για την αναγκαιότητα μιας «προοδευτικής πλειοψηφίας για τη χώρα, που θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, με πραγματικούς πρωταγωνιστές τους εργαζομένους της χώρας, και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους σε όλα τα επίπεδα». Ξεκαθαρίζει ότι «η πολιτική και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και φυσικά κανένα περιθώριο συνεργασίας δεν υπάρχει». Ως προς το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το ίδιο πρέπει να προσδιορίσει ποιος είναι ο ρόλος του και σε σχέση με τα δύο πολιτικά σχέδια που αντιπαρατίθενται στη χώρα αλλά και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», επικρίνοντάς το παράλληλα ότι «προσδιορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κύριο αντίπαλο, φλερτάρει με τη δεξιά παλινόρθωση και αδιαφορεί για τις συνέπειες που θα έχει αυτή στην κοινωνία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter