Αχτσιόγλου: Έκρηξη ελλειμμάτων και απλήρωτων συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ανέδειξε στη Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων επί ΝΔ και τα ελλείμματα που εμφανίζουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Τα στοιχεία των υπηρεσιών και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνουν ότι «οι εκκρεμότητες που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 108.000 ενώ ο υπουργός μιλούσε για 1 εκατομμύριο, αυτή η μεγάλη ανακρίβεια πρέπει να αποκατασταθεί», τόνισε. Το δεύτερο και πιο σοβαρό ζήτημα, πρόσθεσε, είναι ότι «υπάρχει ραγδαία αύξηση των απλήρωτων συντάξεων στους 9 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταδεικνύει ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Μάρτιο 2020.Δηλαδή, όχι απλώς δεν διατηρήθηκε ο ρυθμός που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει επιβραδυνθεί πάρα πολύ και έχουμε 50% αύξηση των απλήρωτων συντάξεων». Επίσης, «και το Eurogroup έθεσε στην κυβέρνηση ζήτημα μείωσης των ληξιπρόθεσμων τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ».

Για τη δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει πλεονασματικά, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «μέσα στους πέντε μήνες του 2020 ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας». Επίσης,το ΕΤΕΑΕΠ «αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμα της τάξης των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «οφείλονται εξηγήσεις γιατί φτάσαμε και πάλι στα ελλείμματα. Τι θα γίνει; Θα ξαναγυρίσουμε στις εποχές που κάθε μήνα θα συζητάμε πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις;».

Αναφερόμενη στην ψηφιακή απονομή συντάξεων επισήμανε ότι είναι ένα αναγκαίο και επιθυμητό βήμα το οποίο «είναι εφικτό γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν τα θεμέλια. Ο ένας πυλώνας ήταν το ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο επανυπολογισμένων συντάξεων και ο δεύτερος το ίδιο το έργο το οποίο λεγόταν “άμεση απονομή σύνταξης” και συμβασιοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, τόνισε, «υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας, και τον στόχο που προέβλεπε το ίδιο το έργο, ότι την πρώτη Ιουνίου του 2020 το 35% των συντάξεων θα έβγαινε ψηφιακά. Σήμερα πιλοτικά έχουν εκδοθεί μόλις 500 συντάξεις από μεταβίβαση λόγω θανάτου».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφημίζει αλλά δεν έχει δημιουργήσει σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον πολίτη, όπως για παράδειγμα για τη δήλωση μίας άδειας ασθενείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.