Αχτσιόγλου: Έρχεται το τέλος του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις

Το τέλος του υπουργικού βέτο για περιπτώσεις σχεδίων ομαδικών απολύσεων, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου.

Η Υπουργός Εργασίας φρόντισε βέβαια να υπεραμυνθεί της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας, που κινείται στα βήματα των απαιτήσεων των δανειστών για να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο προκύπτει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που θα αναλάβει να ασκεί προέλεγχο επί των σχεδίων των ομαδικών απολύσεων που θα κατατίθενται. 

Πάντως, η κ. Αχτσιόγλου εκφράστηκε αρνητικά για το ενδεχόμενο να υπάρξει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, αρνητική εμφανίστηκε και για το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της εργοδοτικής ανταπεργίας, το λεγόμενο lock out. 

Αντίθετα, η υπουργός Εργασίας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο, αρκεί να μη θίγουν το «το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι».