Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ένα σύστημα γρήγορων μαζικών απολύσεων»

Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ένα σύστημα γρήγορων μαζικών απολύσεων»

«Η κυβέρνηση δύο μέρες μετά τις δικές της εξαγγελίες ήρθε να τις _x000D_
ανασκευάσει, με αυτό ομολογεί ότι το πρώτο πακέτο μέτρων που είχε _x000D_
εξαγγείλει ήταν εντελώς ανεπαρκές», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε _x000D_
τηλεοπτική συνέντευξή της.

«Η συνολική τακτική της κυβέρνησης είναι το “βλέποντας και κάνοντας”, ανάλογα με τις αντιδράσεις κάνει αποσπασματικές παρεμβάσεις. Έτσι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέγεθος της κρίσης και της ύφεσης που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει και έχει τις οικονομικές δυνατότητες να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων των επιχειρήσεων που κλείνουν ή έχει καταρρεύσει ο τζίρος τους και ταυτόχρονα να απαγορεύσει τις απολύσεις. Ήδη μέσα στον Μάρτιο είχαμε πάνω από 110.000 απολύσεις, αυτό συνιστά μία καταστροφή για την αγορά εργασίας. Η μείωση του εισοδήματος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών συνεπάγεται κατάρρευση της αγοραστικής τους δύναμης και της δυνατότητας των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά, πού θα βρεθούμε όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση. Πρέπει να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στη δουλειά και το εισόδημά τους στην κατάσταση που ήταν πριν».

Για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης επισήμανε ότι «είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά θεσμοθέτησε ένα σύστημα γρήγορων μαζικών απολύσεων. Δεν είναι μία “αναστολή σύμβασης”, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι εύκολες μαζικές απολύσεις. Λέει στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους και δίνει στους εργαζόμενους ένα επίδομα που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μισθό. Όταν αυτή η περίοδος τελειώσει οι επιχειρήσεις πρέπει, μόνο για όσο διάστημα έκαναν χρήση του μέτρου (π.χ. για έναν μήνα), να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Όχι τους ίδιους εργαζόμενους, ούτε με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, αλλά με πολύ χειρότερες και μετά θα μπορούν να κάνουν και απολύσεις. Αυτό οδηγεί σε γενικευμένες απολύσεις, σε συρρίκνωση εισοδήματος και σε γενικευμένη ύφεση. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το ανακαλέσει».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι «είναι στην εντελώς λάθος κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης να καταβληθεί το δώρο Πάσχα αργότερα. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή παραπέμπεται στις καλένδες. Το δώρο Πάσχα πρέπει να πληρωθεί από το κράτος και να καταβληθεί στην ώρα του. Τώρα το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι εργαζόμενοι».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε επίσης ότι «οι οικονομικές και δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους αυτή τη στιγμή υπάρχουν. Ο στόχος του 3,5% δεν υφίσταται πια, το είπε και ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, υπάρχει απόλυτη εξαίρεση των δαπανών για τον κορωνοϊό από τους στόχους της ευρωζώνης. Δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί και την ίδια στιγμή υπάρχει δυνατότητα ρευστότητας στα δημόσια οικονομικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, είχε αφήσει και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ για ασφάλεια» και σημείωσε ότι «αν το κράτος κάλυπτε πλήρως το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα για έναν μήνα θα ισοδυναμούσε με κάτι λιγότερο από ένα δισ. Δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων. Τα μέτρα κάλυψης του μισθολογικού κόστους που προτείνουμε ήδη λαμβάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ας μην είμαστε ουραγοί, η Ελλάδα δεν αντέχει να ξαναπεράσει μία κρίση στην οικονομία και την αγορά εργασίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter