Αχτσιόγλου: Η ΝΔ αναβιώνει σκληρές μνημονιακές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ αναβιώνει σκληρές μνημονιακές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι ετοιμάζει νέα έφοδο στα εργασιακά δικαιώματα» δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στόχο να καταργήσει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

«Μετά τη διευκόλυνση των απολύσεων και την κατάργηση μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η ΝΔ εμμένει στην αποδιάρθρωση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, που με κόπο οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει: 

«Η ΝΔ αναβιώνει έτσι εθελοντικά σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που η χώρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της. Από την πλευρά μας θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από το καλοκαίρι του 2018 και εγγυώνται βελτιωμένους μισθούς και δικαιώματα για χιλιάδες εργαζόμενους».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις κλαδικές συμβάσεις, στον συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, αλλά και τη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων.

Συνολικά προβλέπονται δέκα επώδυνες αλλαγές, με σημαντικότερη την αναστολή ισχύος της κλαδικής σύμβασης σε μια σειρά περιπτώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη θα εισάγεται η δυνατότητα εξαίρεσης, από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ στις εξαιρέσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να περιλαμβάνονται ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές με κριτήριο την αυξημένη ανεργία.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε προτεραιότητα του ΣΕΒ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, καθώς από τότε ζητούσε τη διαμόρφωση «ελεύθερων» ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλές αμοιβές και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας (3/9/19):

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι ετοιμάζει νέα έφοδο στα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά τη διευκόλυνση των απολύσεων και την κατάργηση μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η ΝΔ εμμένει στην αποδιάρθρωση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, που με κόπο οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ αναβιώνει έτσι εθελοντικά σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που η χώρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της. Από την πλευρά μας θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από το καλοκαίρι του 2018 και εγγυώνται βελτιωμένους μισθούς και δικαιώματα για χιλιάδες εργαζόμενους»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter