Αχτσιόγλου κατά κυβέρνησης: Δεν νομοθετήσατε ασυλία τραπεζικών στελεχών για απιστία; Γιατί είστε τώρα θιγμένοι; (Video)

Αχτσιόγλου κατά κυβέρνησης: Δεν νομοθετήσατε ασυλία τραπεζικών στελεχών για απιστία; Γιατί είστε τώρα θιγμένοι; (Video)
Πρώτη ημέρα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023", Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, με επίκεντρο την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας.

Δείτε επίσης: Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση κυβερνά με περιφρόνηση στους πολίτες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία

«Βέβαια μην τον αδικούμε τον κύριο Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ιδιαίτερα θυμωμένος με τις τράπεζες οι οποίες συσσωρεύουν κέρδη την ώρα που οι πολίτες δυσκολεύονται από την αύξηση των επιτοκίων. Κοιτάξτε, εδώ τώρα το πράγμα θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό για τους πολίτες», είπε στην αρχή της τοποθέτησής της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Εσείς δεν νομοθετήσατε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας; Εσείς δεν νομοθετήσατε το ακαταδίωκτο, δεύτερη ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ για να πουλούν μετοχές που έχει το ελληνικό δημόσιο και κάτω από την χρηματιστηριακή της αξία; Εσείς θα δρομολογήσατε τις εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς ώστε να χάσει το ελληνικό δημόσιο και το ποσοστό του, να χάσει και χρήμα να υποστεί τεράστια ζημιά να χάσουν και οι μικρομέτοχοι τα χρήματα την ώρα που κέρδιζαν μεγάλοι επενδυτές και εξασφάλιζαν υπερ-κέρδη;» επισήμανε.

Και εν συνεχεία, τόνισε: «Εσείς δεν μειώσατε τη φορολογία για εισόδημα που προέρχεται από stock options φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη τράπεζα που ετοιμαζόταν να κάνει αυτή τη μοιρασιά; Και το κυριότερο εσείς να περάσετε νομοθεσία τώρα τον Ιούνιο η οποία άνοιγε το δρόμο στις τράπεζες δίνουν χρυσά μπόνους στα στελέχη τους; Εσείς δεν νομοθετήσατε τώρα, ότι το ΤΧΣ δεν θα μπορεί να βάζει βέτο στην χορήγηση μπόνους στα τραπεζικά στελέχη για όσες τράπεζες έχουν δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από το 10% και μάλιστα θέλατε να δώσετε και αναδρομική εφαρμογή σε αυτό για να δοθούν μπόνους και το ’20 και το ’21;»

Ακόμα, σημείωσε: «Και προφανώς επειδή δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έπιαναν αυτό το δείκτη βγήκε ο κ. Πατέλης τότε θυμάστε στα χέρια και είπε ότι θα υπάρχει ενιαία έναρξη εφαρμογής από το 2023 για τα bonus προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι τράπεζες από την ίδια αφετηρία σε αυτή την κούρσα των μπόνους; Γιατί είστε τώρα θιγμένοι; Εσείς, δικές σας επιλογές δεν ήταν; Ορίστε! Νομοθετείστε τώρα αν θέλετε».

Καταργήστε την διάταξη η οποία άνοιξε τον δρόμο για να δίνονται μπόνους στα τραπεζικά στελέχη. Επιβάλλετε εισφορά στα κέρδη των τραπεζών έκτακτη. Κάντε το. Τι σας εμποδίζει; Κάντε το αν δεν αντέχετε, αν είστε θιγμένοι από την πρακτική τους να σωρεύουν κέρδη.

«Δεν θα το κάνετε όμως. Γιατί αυτή είναι η στρατηγική σας. Και αυτή η στρατηγική αποτυπώνεται παντού αποτυπώνεται στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην αγορά. Οργανώσατε τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης και αυτή τη στιγμή τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ιδίως αυτή τη στιγμή που μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν και ιδίως τώρα που τα επιτόκια των τραπεζών είναι τόσο υψηλά», κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter