Αχτσιόγλου: Μικρότερες οι δημόσιες δαπάνες σε υγεία και πολιτισμό σε σχέση με το 2019

Αχτσιόγλου: Μικρότερες οι δημόσιες δαπάνες σε υγεία και πολιτισμό σε σχέση με το 2019

Λιγότερα κονδύλια αποδέσμευσε η κυβέρνηση για τη θωράκιση του ΕΣΥ αλλά και την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με τα λεγόμενα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία περιέγραψε ως υπεραισιόδοξο το προσχέδιο προϋπολογισμού με μόνο σαφές σημείο τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021, η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημική κρίση, η ΝΔ δεν αναπροσάρμοσε τη δημοσιονομική στρατηγική της, η οποία κινείται με γνώμονα την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και την προσαρμογή της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κατά την Έφη Αχτσιόγλου οι δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία ΜΕΘ, πρόσληψης υγειονομικών αλλά και στήριξης των εργαζομένων στον πολιτισμό είναι λιγότερες σε σύγκριση με το 2019 παρά το γεγονός ότι ήρθησαν οι υποχρεώσεις της χώρας. Μάλιστα, χαρακτήρισε πολιτική υποκρισία το γεγονός ότι η συμπολίτευση προεκλογικά αποκαλούσε «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τώρα τις αποκαλεί «εταιρίες – ζόμπι». «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα το έλεγε κάπως αλλιώς…» είπε με νόημα, υπονοώντας την φράση περί πολιτικής απατεωνιάς.

Για τις συντάξεις είπε ότι προβλέφθηκαν -400 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ακραίας αύξησης των απλήρωτων συντάξεων, ενώ υπογράμμισε τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7%, γεγονός που επέφερε μείωση στην κατανάλωση σε ποσοστό 11%.

«Δεν θα έχουμε ανάκαμψη τύπου V»

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε, επίσης, ως ανεδαφικές τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. «Δεν θα έχουμε ανάκαμψη τύπου V» είπε, κριτικάροντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 7,5% το 2021. «Μιλάτε για έκρηξη στις επενδύσεις με αύξηση κατά 30%» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην χώρα, κάτι που παρατηρεί και το δημοσιονομικό συμβούλιο.

Ως προς το πολυσυζητημένο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η κ. Αχτσιόγλου αντέτεινε ότι αντίστοιχα προγράμματα -και με καλύτερους όρους- εκτελούνταν ήδη από τον ΟΑΕΔ. «Ήδη ¨έτρεχε¨ αντίστοιχο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ και το κλείσατε άρον άρον λες και δεν θα το βλέπαμε» αποκάλυψε.

Συμπυκνώνοντας την κριτική της για το προσχέδιο, η πρώην υπουργός έκανε λόγο για μειωμένες δαπάνες το 2021, αύξηση στις φορολογικές δαπάνες των πολιτών, αοριστολογίες για την παιδεία και «τίποτα για τον πολιτισμό». «Μόνο στα εξοπλιστικά είστε σαφέστατοι, 2 δισ. ευρώ παραπάνω…» κατέληξε δηκτικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter