Αχτσιόγλου: Πολύ αρνητικό το στίγμα του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τα εργασιακά

«Το πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχει ένα πολύ αρνητικό στίγμα στα εργασιακά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει η κοινωνία», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Σε συνέχεια της πολιτικής η οποία κατήργησε δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προστασίας της εργασίας, το αιτιολογημένο των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, ο κ. Μητσοτάκης προεξήγγειλε την κατάργηση και του νόμου που είχαμε θεσμοθετήσει για τη δήλωση των υπερωριών και, ουσιαστικά, όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δύο κορυφαίων ζητημάτων για τα εργασιακά», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το 2018 τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπενθύμισε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται να καταργηθεί ο μηχανισμός αυτός εκ νέου,τον είχαν καταργήσει το 2012 τον επαναφέραμε και θέλουν να τον καταργήσουν ξανά. Είναι ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι σε κλάδους της οικονομίας. Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δείχνει μία αντίληψη για την οικονομία και την ανάπτυξη που βασίζεται στη συμπίεση των μισθών και των όρων εργασίας». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους καταργώντας τη ρατσιστική διάκριση του υποκατώτατου μισθού.

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, επίσης, ότι «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία οικονομική πολιτική η οποία βασίζεται στην οικειοποίηση αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και στο συγκεκριμένο. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή οι 120 δόσεις είναι μέτρα που θεσμοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή και εξ ολοκλήρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανεργία, η ανάπτυξη, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι δεδομένα τα οποία είχαν αρχίσει να αλλάζουν πριν το 2019. Το παράδειγμα της ανεργίας είναι χαρακτηριστικό, η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συνέβη επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΝΔ, τόνισε, «θέτει ως κεντρικό μέτρο τη ραγδαία μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2020,ένα μέτρο εξαιρετικά κοστοβόρο. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο μέρος του όποιου χώρου διαθέτει, διότι ταυτόχρονα δεν προέβη στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε, «απέρριψε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων. Απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού, η οποία θα μας επέτρεπε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1% από τώρα και δημιουργούσε έναν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο. Ουδέποτε εξήγησε η κυβέρνηση γιατί απέρριψε τη στρατηγική άμεσης μείωσης των πλεονασμάτων που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ωφελούσε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία συνολικά. Ποια οικονομική λογική την εμπόδισε στο να το υλοποιήσει;». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «δεν θα υπάρχει κανένα μέτρο για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος σε αυτόν τον προϋπολογισμό».

Τέλος, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του κ. Βρούτση για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «πρόκειται για fakenews. Oι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ), σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των ταμείων που έχω καταθέσει στη Βουλή, στα τέλη Ιουνίου ήταν 107.000.Περισσότερες από 400.000 ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις που μας είχε αφήσει ο κ. Βρούτσης στις αρχές του 2015. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, αλλά έγινε μία μεγάλη μείωση της τάξης του 70%, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.