Αχτσιόγλου: Σταθερή και μόνιμη η μείωση της ανεργίας

Αχτσιόγλου: Σταθερή και μόνιμη η μείωση της ανεργίας

«Με τα τελευταία δεδομένα, η ανεργία είναι πλέον στο 19%, οι άνεργοι έχουν πέσει κάτω από τις 900.000 και έχουμε πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας της τάξης των επτά ποσοστιαίων μονάδων από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς συνολικά δημιουργήθηκαν πάνω από 320.000 θέσεις εργασίας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Η μείωση είναι πια σταθερή και μόνιμη. Κατά συνέπεια, η εκτίμησή μας ότι, εντός της τετραετίας του κυβερνητικού έργου, η ανεργία θα πέσει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, είναι πλέον πολύ κοντά στην πραγματικότητα» σχολίασε η υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, είπε ότι οι εκτιμήσεις για την άνοιξη του 2019 «τόσο οι δικές μας, όσο και της Κομισιόν, μιλούν για ανεργία κοντά στο 18%. Άρα, είμαστε κοντά πια σε αυτούς τους στόχους, τη στιγμή που, το 2013, η ανεργία είχε φτάσει στο δυσθεώρητο επίπεδο του 28%, μετά την πολύ μεγάλη απορρύθμιση που έγινε» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες σειράς προγραμμάτων που θα καλύψουν περίπου 88.500 άνεργους, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως το καινοτόμο στοιχείο είναι ότι ορισμένα από αυτά απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους με υψηλά προσόντα και εγγυώνται μισθούς πολύ ανώτερους του κατώτατου μισθού. Ως παράδειγμα ανέφερε την επιδότηση επιχειρήσεων συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων που έχουν προσδιοριστεί στο νέο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο. Όπως είπε, η επιδότηση των επιχειρήσεων θα είναι της τάξης των 800 ευρώ, προκειμένου να καλύψουν το 50% του εργατικού κόστους. «Άρα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δίνουν μισθούς της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο επιστήμονα. Δημιουργούμε πλέον θέσεις εργασίας ετήσιας διάρκειας που θα μπορούν να δίνουν μισθούς πολύ υψηλότερους του κατώτατου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αφορά 10.000 ανέργους» τόνισε η υπουργός.

«Παρόμοιο πρόγραμμα υπάρχει και για το Δημόσιο για 5.500 ανέργους» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι θα δίνονται στους νέους επιστήμονες μισθοί πολύ ανώτεροι του σημερινού κατώτατου, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ, προκειμένου να συμβάλουν σε μία σειρά από δράσεις του Δημοσίου με πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα. «Σημαντικός αριθμός θα εργαστεί για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Καταλαβαίνετε ότι με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με υψηλούς μισθούς, ταυτόχρονα παράγουμε πάρα πολύ αναγκαίο έργο στη δημόσια διοίκηση για την αναβάθμισή της» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, όπως ανέφερε, συνεχίζεται η υλοποίηση του μίγματος προγράμματος που υπήρχαν και ξεκινούν και νέα που βασίζονται σε δύο άξονες. Πρόκειται για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κυρίως, για μακροχρόνια άνεργους μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλών προσόντων, αλλά και δράσεις στοχευμένης κατάρτισης για νέους που δεν έχουν υψηλά προσόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter