Αχτσιόγλου: Το β' δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Θα ανακοινώσουμε το ακριβές πόσο της αύξησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον Alpha.

«Ο κατώτατος μισθός περικόπηκε με νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2012, ενώ, συγχρόνως, δημιουργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους». «Η κυβέρνησή μας προχωρά, όπως έχει δεσμευτεί, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%. Θα ανακοινώσουμε το ακριβές πόσο της αύξησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου, οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μία αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους. Η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση και μία σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών. Η πράξη μας αυτή, σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα οδηγήσουν σε μία συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποτελεί και τη βασική στόχευσή μας» σχολίασε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Προδιαγεγραμμένη η αποχώρηση Καμμένου»

Αναφερόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση των ΑΝΕΛ πάνω στο ζήτημα η κυρία Αχτσιόγλου είπε: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία μέγιστης εθνικής σημασίας, η οποία θα επικυρωθεί στη Βουλή». 

Για τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημείωσε ότι ο κ. Καμμένος είχε από την αρχή δηλώσει ότι, όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Επομένως, η αποχώρηση αυτή είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη. Αν αποφασίσει να το κάνει νωρίτερα, αυτό μένει να το δούμε».

«Από κει και πέρα», συμπλήρωσε, «η κυβέρνηση διαθέτει τις 151 ψήφους για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία. Επομένως, πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη συνταγματική θητεία της. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τούτο δεν ισχύει, μπορεί πάντα να καταθέσει πρόταση μομφής. Το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ανήκει στην αποκλειστική αποφασιστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

Για τη μείωση των εισφορών και τη ρύθμιση οφειλών 

Σχετικά με τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών και το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «προχωρήσαμε σε ουσιαστική μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών της τάξης του 33%. Την ελάφρυνση αυτή θα δουν ήδη με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα, προχωράμε σε ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης, αλλά και πολλοί άλλοι που, μέχρι σήμερα, δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη, λόγω των χρεών τους, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη, ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους. Πρόκειται για μία παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.