Αυγενάκη δώσ’ τα όλα

Αυγενάκη δώσ’ τα όλα

Αθλητική πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ηράκλειο της Κρήτης! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ακόμη και από μια πρόχειρη ματιά στον πίνακα που περιλαμβάνει τα νέα έργα της ΓΓΑ για το 2021. Συνολικά άνοιξαν φάκελοι για 36 αθλητικά πρότζεκτ, από τα οποία τα 20 θα κατασκευαστούν στην Κρήτη! Το συνολικό τους κόστος ανέρχεται στα 17,059 εκατ. ευρώ και απ’ αυτό το κονδύλι σχεδόν τα 8 εκατ. ευρώ είναι για τα έργα στην εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στους όμορους νομούς.

Είναι προφανές από τον πίνακα ότι ο αθλητισμός στην Ελλάδα ξεκινάει και ολοκληρώνεται στο Ηράκλειο. Και τι δεν προγραμμάτισε για να κατασκευαστεί στον νομό που εκλέγεται ο Αυγενάκης…

01 Στον Δήμο Φαιστού υπό δημοπράτηση είναι τέσσερα μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου: στις Καμάρες, στη Σίβα Μαλεβιζίου, στα Βορίζια, τα Σκούρβουλα και στις Πατσίδες. Ολος ο νομός Ηρακλείου δηλαδή θα κλοτσάει μια μπάλα ποδοσφαίρου.

02 Στον Δήμο Φαιστού θα γίνουν έργα προσβασιμότητας για ΑμεΑ στις υποδομές αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ στον ίδιο κωδικό έργου αναφέρεται πως θα δημιουργηθεί κέντρο προβολής περιβάλλοντος φράγματος Φανερωμένης. Τι σχέση έχει η προβολή ενός φράγματος με τον αθλητισμό είναι κάτι που μπορεί να απαντήσει μόνο ο Αυγενάκης.

03 Ο υφυπουργός έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον Δήμο Φαιστού και γι’ αυτό υπέγραψε έργο αξίας 350.000 ευρώ για την κατασκευή πίστας μοτοκρός στο χωριό Σκούρβούλα. Δεν αποκλείεται να κάνει και μια βόλτα με μοτοσικλέτα enduro στην πίστα ο Αυγενάκης, αν ποτέ κατασκευαστεί, όπως είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο στην Αθήνα όταν οδήγησε στην Αθήνα μια Harley Davidson. «O αθλητισμός δεν γνωρίζει όρια και διαφορές και μπορεί να συνδυάζει ακόμα και τις Ολυμπιακές Αξίες με την ιδιαίτερη κουλτούρα των οδηγών μηχανών Harley!» ήταν η φιλοσοφημένη και βαθυστόχαστη ανάρτηση που είχε κάνει ο… easy rider υφυπουργός.

04 Στον Δήμο Φαιστού εκτός από πίστα μοτοκρός θα δημιουργηθούν και πάρκα αναρρίχησης αξίας 570.000 ευρώ. Αυτό για τους επισκέπτες της περιοχής που δεν ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και αγαπούν τα extreme sports.

05 Ο Δήμος Γόρτυνας είναι… ριγμένος σε σχέση με τα έργα που θα γίνουν στον Δήμο Φαιστού. Ο Αυγενάκης άνοιξε φάκελο για ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Χουστουλιανά και ένα γήπεδο μπάσκετ στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας. Το συνολικό τους κόστος έχει αποτιμηθεί στις 220.000 ευρώ.

06 Για τον νομό Ηρακλείου δεν σταματούν εδώ τα έργα. Υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν χρήματα: α) για την «προμήθεια υλικών για εργασίες ανακαίνισης γραφείων και αποδυτηρίων κλειστού γηπέδου μπάσκετ «Μελίνα Μερκούρη», β) για την «επισκευή οροφής ισογείου κτιρίου και συντήρηση κερκίδων δημοτικής αθλητικής εγκατάστασης Νέας Αλικαρνασσού, γ) για τη «συντήρηση ανοικτού κολυμβητηρίου Αρκαλοχωρίου» και του «κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης Αρκαλοχωρίου» και δ) για «μελέτη πίστας Motocross». Ο Αυγενάκης κρατάει δηλαδή και τις ισορροπίες. Πίστα μοτοκρός στα Σκούρβουλα, πίστα μοτοκρός και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Οπότε το Ηράκλειο θα είναι και η πρωτεύουσα του μοτοκρός στη χώρα μας.

07 Τον Αύγουστο του 2021, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, ο Λ. Αυγενάκης είχε σχολιάσει στα ερτζιανά πως «η αλήθεια είναι ότι διέκρινα και έναν κομπλεξισμό, μα γιατί κάνετε τόσα έργα στο Ηράκλειο και δεν κάνετε στα Χανιά». Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε όταν του ζήτησαν να σχολιάσει την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες πως, αντίθετα με τα έργα στα Χανιά, στο Ηράκλειο τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς. Από τον πίνακα των έργων της ΓΓΑ για το 2021 προκύπτει ότι ο νομός Χανίων βλέπει με τα… κιάλια το Ηράκλειο. Υπάρχουν μόλις τρεις κωδικοί έργων για τον δυτικότερο νομό της Κρήτης. Ο πρώτος αφορά την αποπεράτωση κλειστού γυμναστηρίου με κτίριο γραφείων – αποδυτηρίων στον Δήμο Κισσάμου, ο δεύτερος την επισκευή και την αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων και ο τρίτος τη βελτίωση αθλητικών υποδομών του Δήμου Σφακίων.

08 Στον νομό Λασιθίου δεν θα γίνει κανένα αθλητικό έργο, ενώ στο Ρέθυμνο θα δοθεί το ποσό των 44.640 ευρώ για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού στο Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων. Επομένως, από τους 20 φακέλους με αθλητικά έργα στην Κρήτη οι 16 αφορούν πρότζεκτ στην εκλογική περιφέρεια του Λ. Αυγενάκη. Είναι θετικό να κατασκευάζονται αθλητικά έργα στη χώρα, αλλά είναι προκλητικό τα περισσότερα απ’ αυτά να έχουν προγραμματιστεί στο Ηράκλειο. Με τη… φόρα που πήρε ο Αυγενάκης είναι απορίας άξιο πώς δεν άνοιξε φάκελο για πίστα σκι στα Μάλια.

Καμία πρόβλεψη

Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και σε ένα βαθμό δείχνει και τις προθέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού: και για τα 36 αθλητικά έργα έχει δοθεί μέχρι τώρα το ποσό των 1.000 ευρώ. Εχει ανοιχτεί δηλαδή ο φάκελός τους με τον προϋπολογισμό του πρότζεκτ, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και αναφορά για τα ποσά που θα δαπανηθούν για την κατασκευή και ολοκλήρωσή τους το 2022, το 2023 και το 2024. Είναι έργα στο… μιλητό, έργα που ενδεχομένως να μην προχωρήσει καν η δεύτερη φάση υλοποίησής τους. Σε απλά ελληνικά, αυτό λέγεται κοροϊδία.

Για το 2022 στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει κονδύλι για αθλητικά έργα! Το υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει έργα αξίας 30 εκατ. ευρώ, αλλά διαχρονικά η απορροφητικότητά τους δεν ξεπερνάει το 20-25%. Εκτιμάται λοιπόν ότι από τα χρήματα που προορίζονται για τον πολιτισμό ίσως δοθούν 2-3 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter