Αυλαία για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

iffl.gr

Το βραβευμένο στη Βενετία «Γεγονός» ανοίγει την μεγάλη κινηματογραφική γιορτή στη θεσσαλική πόλη που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 14 Μαΐου.

Ανάμεσα στις 103 συνολικά ταινίες που θα προβληθούν στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας ξεχωρίζει φυσικά η σπουδαία δημιουργία της γαλλίδας Οντρέ Ντιγουάν «Το γεγονός» που αποτελεί την ταινία έναρξης της γιορτής και τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Διεθνή ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.Το σενάριο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ανί Ερνό και περιγράφει τα διλήμματα μιας φοιτήτριας στη Γαλλία του 1963 που διαπιστώνει πως έχει μείνει έγκυος. Τα όνειρά της για μόρφωση μοιάζουν καταδικασμένα, εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κόντρα στους νόμους που απαγορεύουν την έκτρωση. Στην ταινία, που θα βγει λίγες εβδομάδες αργότερα στις αίθουσες, πρωταγωνιστούν οι Άναμαρία Βαρτολομέι, Πίο Μαρμάι και Ανά Μουγκλαλίς.

Στα highlights του φετινού φεστιβάλ συναντάμε προβολές ταινιών όπως η βραβευμένη με το Βραβείο Κοινού για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου και το υποψήφιο για Όσκαρ «Λουνάνα, ένα Γιακ μέσα στην Τάξη» από το Μπουτάν καθώς και ένα masterclass από τον διευθυντή φωτογραφία Γιώργο Φρέντζο.

Τα φιλμ του φεστιβάλ θα προβάλλονται στις αίθουσες του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, του Γαλλικού Ινστιτούτου, αλλά και στις εγκαταστάσεις τοπικών σχολείων που θα στεγάσουν ειδικές προβολές για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

https://www.cinemagazine.gr/nea/arthro/iffl_opening-131045493/