Την Τετάρτη η δίκη των αστυνομικών – βασανιστών του Χρήστου Χρονόπουλου στο Εφετείο της Αθήνας

Την Τετάρτη η δίκη των αστυνομικών – βασανιστών του Χρήστου Χρονόπουλου στο Εφετείο της Αθήνας

Εκδικάζεται αύριο Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, η εξ αναβολής δίκη των δυο αστυνομικών του Α.Τ. Καλλιθέας, που το 2015 είχαν καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση με αναστολή, επειδή το 2007 είχαν βασανίσει και τραυματίσει σοβαρά, τον Χρήστο Χρονόπουλο, άνθρωπο με διαγνωσμένη ψυχική νόσο, αφήνοντάς τον δια βίου, βαριά ανάπηρο.

Η δίκη των δύο αστυνομικών σε δεύτερο βαθμό είχε αναβληθεί τον περασμένο Φλεβάρη λόγω «κωλύματος» που παρουσίασε ο συνήγορος του ενός εκ των δυο αστυνομικών. Πρόκειται για τον δικηγόρο Τάκη Μιχαλόλια, αδελφό και συνήγορο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου

Η κακοποίηση που υπέστη από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Καλλιθέας ο Χρονόπουλος, είχε ως «αιτία και αφορμή» ότι ενοχλούσε φραστικά το περιβάλλον του καφενείου, όπου πάντα σύχναζε. Στο σκεπτικό της καταδικαστικής, σε πρώτο βαθμό, απόφασης για τους δυο αστυνομικούς, είχε συμπεριληφθεί το στοιχείο του «βασανισμού κρατούμενου πολίτη», κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα. Δυο άλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, «απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής», καθώς η κατηγορία γι΄ αυτούς μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβρη του 2016, εννέα χρόνια μετά τον άγριο βασανισμό του, ο οποίος του προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του καθιστώντας ανίκανο ακόμη και να αυτοεξυπηρετηθεί, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με ένα σκεπτικό-κόλαφο για τις ευθύνες των αστυνομικών-δραστών, επιδίκασε αποζημίωση στον Χρήστο Χρονόπουλο ύψους 200.000 ευρώ, ενώ επέβαλλε να του δίδεται μηνιαίως ποσό 600 ευρώ εν είδει επιδόματος, για πέντε χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Αποζημίωση 200.000 ευρώ σε θύμα αστυνομικής βίας

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο Χρήστος Χρονόπουλος έπεσε το 2007 στα χέρια τραμπούκων με αμφίεση οργάνων της τάξης, οι οποίοι στην κυριολεξία τον σακάτεψαν στο ξύλο έπειτα από προσαγωγή του στο τμήμα για ένα σύνηθες περιστατικό φασαρίας σε καφετέρια. Σημειωτέον ότι τους είχε επισημανθεί από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα.

Οι δράστες αστυνομικοί, παρότι το συμβάν συνέβη το 2007, τύχαιναν για πολλά χρόνια «ποινικής ασυλίας» μέχρι να οδηγηθούν τελικά στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν, σε πρώτο μόλις βαθμό, οκτώ χρόνια μετά την αποτρόπαια πράξη τους.

Η υπόθεση, που έχει και νομικό ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά έγινε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 137Α του ποινικού κώδικα που κάνει λόγο για βασανιστήριο κρατουμένου, δεν θα είχε καν φτάσει στη Δικαιοσύνη εάν η οικογένεια του θύματος δεν είχε απευθυνθεί στον δικηγόρο Θεόδωρο Μαντά, ο οποίος υπέβαλε μήνυση σε βάρος των αστυνομικών, τους οποίους η υπηρεσία ύστερα από μια τυπική ΕΔΕ είχε σπεύσει να απαλλάξει πανηγυρικά από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Μάλιστα, το ελληνικό δημόσιο, κάνοντας χρήση νομίμου δικαιώματος, όπως άλλωστε συνηθίζει ακόμη και για κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων των οργάνων του, εκπροσωπήθηκε στο αστικό δικαστήριο, όπου ισχυρίστηκε ότι το θύμα ήταν συνυπεύθυνο κατά 95% γι’ αυτό που του συνέβη, καθώς έκανε το ίδιο επικίνδυνες κινήσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό του… Ισχυρισμός που βεβαίως απορρίφτηκε ως αβάσιμος από τους δικαστές. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις άλλωστε δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Χρήστος Χρονόπουλος.

Εν όψει της δίκης αύριο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας έχει απευθυνθεί κάλεσμα στις 9:00 το πρωί έξω από το Εφετείο στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Το κάλεσμα είναι της Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter