Αύριο η πρώτη δίκη για τη διαγραφή φύλου – Τι υποστηρίζει στο αίτημα του το πρόσωπο που το ζητά

Αύριο η πρώτη δίκη για τη διαγραφή φύλου – Τι υποστηρίζει στο αίτημα του το πρόσωπο που το ζητά

Την 1η Νοεμβρίου 2017 δικάζεται το αίτημα του Jason – Αντιγόνη Dane, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, για την προσθήκη του “Αντιγόνη” στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του. 

Το αίτημα αφορά την αναγνώρισή του ως άτομο που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ) και ζητά από την Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την ιδιότητά του ως non binary άτομο, ώστε η ταυτότητά του να γίνεται σεβαστή και να μην δέχεται αρνητικές διακρίσεις από άτομα που αναμένουν μια στερεοτυπική ανδρική ή άλλη binary συμπεριφορά.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4491/2017 για την ταυτότητα φύλου δεν προστέθηκε το αίτημα για κενή καταχώριση φύλου, όπως ζητήθηκε από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη να πράξουν με το Ψήφισμα 2048/2015 και το Ψήφισμα 2191/2017.

Mε την υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη καλείται να αναγνωρίσει ότι ο νομοθέτης άφησε αυτό το κενό και ότι τα non binary άτομα θα πρέπει να μπορούν να διαγράφουν το φύλο τους από τα επίσημα έγγραφά τους.

Στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια καταγράφηκαν το 2016 οι δυο πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ με τις οποίες καταχωρήθηκε ως φύλο ο όρος non binary. H Καλιφόρνια φέτος απέκτησε και νομοθεσία με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

Το άτομο αυτό, λοιπόν γράφει στο λογαριασμό του στο Facebook:

Ανοιχτό κάλεσμα σε συλλογικότητες, ατομικότητες και ΜΜΕ να στηρίξουν με την παρουσία τους την δίκη αυτήν την Τετάρτη 1η Νοέμβρη στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Δικηγόρος: Βασίλης ΣωτηρόπουλοςΜάρτυρας: Γρηγόρης Βαλλιανάτος

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. 

Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη». 

Νιώθω άβολα με την αυθαίρετη και με βάση την ανατομία μου απόδοση φύλου από τον κόσμο, το να με θεωρούν δηλαδή άνδρα. Δεν είμαι όμως και τρανς γυναίκα. Είμαι τρανς μη δυικό ως προς το φύλο άτομο (gender non binary), και πιο συγκεκριμένα άφυλο άτομο (agender). Ζητώ, λοιπόν, διαγραφή του καταχωρισμένου μου φύλου. Η θεσμική αυτή επιβεβαίωση του πώς βιώνω την ταυτότητα φύλου μου είναι πολύ σημαντική για να νιώθω ικανοποιημένο κι ευτυχισμένο. Το προσφάτα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τις non binary ταυτότητες φύλου, και σε περίπτωση που δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη θεωρώ πως θα ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη και την αποδοχή μας από την πολιτεία και κοινωνία.»

Σας περιμένουμε όλα, όλες και όλους εκεί!

https://www.facebook.com/events/1936275619957228/permalink/1936281209956669/?action_history=null

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter