Πολύωρη διαδικασία

Αύριο στη Βουλή η υπόθεση Novartis - Έκτακτη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Όλες οι λεπτομέρειες για την οργάνωση της αυριανής συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, θα συζητηθούν σε έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Διάσκεψη έχει προσδιοριστεί για τις 2 μετά το μεσημέρι.

Πολύωρη θα είναι η διαδικασία της συζήτησης επί του αιτήματος της πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με την προσδοκία να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, κάτι που δεν φαντάζει και ιδιαίτερα εφικτό, με δεδομένο πως οι ομιλητές ξεπερνούν τους 50 και πως η καταμέτρηση 2.995 ψηφοδελτίων θα είναι χρονοβόρα.

Το πρωί της Παρασκευής η Βουλή προμηθεύτηκε 10 ομοιόμορφες κάλπες για τη διαδικασία της Τετάρτης, με την αιτιολογία πως οι κάλπες που είχε στη διάθεσή του το Κοινοβούλιο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικείμενη ψηφοφορία. Να σημειωθεί πως στις κάλπες δεν θα αναγράφονται τα ονόματα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων της δικογραφίας του Novartis - Gate, αλλά αριθμοί για να μην «χειραγωγηθεί επικοινωνιακά η ψηφοφορία», όπως εξηγούσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, για την ψηφοφορία θα χρειαστούν 2.995 ψηφοδέλτια. Αυτό εξηγείται ως εξής: Από τους 10 εμπλεκόμενους, οι 5 είναι ενεργά μέλη του Κοινοβουλίου και βάσει Κανονισμού δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του εαυτού τους. Οπότε, με δεδομένο πως έχουμε 300 βουλευτές και 10 κάλπες, τα 3.000 ψηφοδέλτια μειώνονται κατά 5 λόγω της εμπλοκής των ισάριθμων ενεργών βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν για τον εαυτό τους.

Διαδικασία... Γολγοθάς

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλοι οι αναφερόμενοι στη σχετική δικογραφία θα πάρουν το λόγο για 20 λεπτά, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα στείλει υπόμνημα, καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ.

Το λόγο θα πάρουν οι «οιονεί εισηγητές», ενώ θα ακολουθήσουν και 16 ακόμα βουλευτές, οι οποίοι θα προκύψουν από τον αλγόριθμο της κοινοβουλευτικής δύναμης κάθε παράταξης. Επιπλέον, θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και τέσσερις υπουργοί. Πρόκειται για τον Σταύρο Κοντονή, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί για να εισέλθει στη φάση της ψηφοφορίας με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η ανησυχία της ΝΔ για τις 10 κάλπες

Άγχος διακατέχει την Πειραιώς για ενδεχόμενες αποκλίσεις στις ψήφους που θα λάβουν συγκεκριμένα εμπλεκόμενα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι' αυτό και επιτακτικά ζητά αντί για 10 κάλπες να στηθεί μόνο μία, προσδοκώντας με τον ελιγμό αυτό να αποφύγει πιθανούς εσωκομματικούς κλυδωνισμούς. Για παράδειγμα, αν ο Άδωνις Γεωργιάδης λάβει περισσότερες ψήφους από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν θα προκαλέσει ψιθύρους στο «σαμαρικό» στρατόπεδο η στάση του «καραμανλικού» μπλοκ; 

Παραδόξως, ο πρόεδρος της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει μία κάλπη, με το επιχείρημα της ταχύτερης ολοκλήρωσης της διαδικασίας αν και εφόσον τα 5 εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δεν θέλουν να ψηφίσουν. 

Διαβάστε σχετικά: H ΝΔ δεν θέλει δέκα κάλπες για τη Novartis – Αντιπροτείνει μία ο Μητσοτάκης

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.