Αυστηροποιούνται τα μέτρα για τις διελεύσεις από τα σύνορα

Αυστηροποιούνται τα  μέτρα για τις διελεύσεις από τα σύνορα

Περιορίζουμε τις πύλες εισόδου στην χώρα μας σε έξι, βάζουμε φρένο στις διελεύσεις κυρίως από τις χώρες της Βαλκανικής, ανέφερε στο μπρίφινγκ ο Στέλιος Πέτσας.

Πάντως ήταν πολύ προσεκτικός στον σχολιασμό των χθεσινών πανηγυρισμών στο στάδιο Καραϊσκάκη -που καταπάτησαν κάθε μέτρο για τον κορονοϊό αλλά και τον πρόσφατο νόμο κατά των διαδηλώσεων. Περιορίστηκε σε ευχές αποφεύγοντας ακόμη και την καταδίκη και λέγοντας “δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να βλέπουμε, έχουμε καταδικάσει τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Γι αυτό απαγορεύσαμε και τα πανηγύρια Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε κάτι παρόμοιο”.

Για τις απαγορεύσεις στις διελεύσεις στην χώρα μας είπε ότι “εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών, πήραμε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία. Την επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα σύνορα μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά κρούσματα σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα (12/7-18/7), παρατηρήθηκε συνεχώς αυξανόμενη ροή διελεύσεων (είσοδος-έξοδος) από τις 12 χερσαίες πύλες της χώρας (πλην Προμαχώνα). Συγκεκριμένα, 20.331 διελεύσεις από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία (πλην Προμαχώνα), 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία. Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, και με την σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον COVID-19 κ. Σωτήρη Τσιόδρα εισηγήθηκε προς τον Πρωθυπουργό την λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση και αποφασίσθηκαν τα εξής αναφορικά με τα χερσαία σύνορά μας:

1ον. Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

2ον. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση. Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι σήμερα αυτές της Βαλκανικής.

3ον. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου και κάθε Τρίτη στη μία το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα ενημερώνει τους αρμόδιους συντάκτες για όλες τις εξελίξεις στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, στη Λεωφόρο Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι.

Για αναδρομικά συνταξιούχων

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, αυτό θα κάνει και τώρα.

Ακολούθως πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση μελετά όλες τις πτυχές της απόφασης του ΣτΕ και μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της απόφασης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής και οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα λόγο προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι από αυτό το μήνα θα γίνεται – για πρώτη φορά – ταυτόχρονα η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων».

Παράλληλα συνεχίζεται η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις ημέρες της προπληρωμής τους ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού στις τράπεζες. Έτσι:

– Στις 22 και 24 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΜΚΑ τους.

– Στις 28 Ιουλίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

– Στις 30 Ιουλίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter