Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν σε Σουηδία: Μην υπολογίζετε σε στήριξη μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν σε Σουηδία: Μην υπολογίζετε σε στήριξη μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την ξεκάθαρη άρνηση της Άγκυρας ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Δευτέρα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα και στο φόντο του καψίματος του Κορανίου στο πλαίσιο της διαδήλωσης ακροδεξιών στη Στοκχόλμη.

«Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν τέτοια ντροπή δεν μπορούν να περιμένουν από μας καλή θέληση σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έχετε αφήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας και μετά περιμένετε από μας να σας στηρίξουμε στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση» δήλωσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Αν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι η Σουηδία θα έπρεπε να έχει υπολογίσει τις συνέπειες προτού αποφασίσει να επιτρέψει τη διαδήλωση του Παλουντάν, ενώ χαρακτήρισε τη διαδήλωση αυτή επίθεση κατά των 85 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, που έκανε λόγο για ένα «έγκλημα μίσους».

Απ’ την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. «Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία το Σάββατο, ο σουηδοδανός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs, Ράσμους Παλουντάν, όπως είχε προαναγγείλει, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου..

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter