Αυστραλία: Εκβιασμός εκατ. δολαρίων από χάκερς που διέρρευσαν ιατρικά αρχεία

Αυστραλία: Εκβιασμός εκατ. δολαρίων από χάκερς που διέρρευσαν ιατρικά αρχεία

Χάκερς από μια ομάδα που αυτοαποκαλούνταν «συμμορία εκβιασμών» ζήτησαν λύτρα 10 εκατομμυρίων δολαρίων (9,9 εκατομμύρια ευρώ) την Πέμπτη για να σταματήσουν να ανεβάζουν ιδιωτικά αρχεία υγείας που είχαν κλαπεί από τ μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Αυστραλίας, Medibank.

Το αίτημα ήρθε αφότου η ομάδα άρχισε να ανεβάζει ευαίσθητα στοιχεία υγείας εκατοντάδων ανθρώπων σε ένα φόρουμ του σκοτεινού ιστού την Τετάρτη.

Η Medibank επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι οι εκβιαστές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων νυν και πρώην πελατών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχεία που διέρρευσαν αφορούν θεραπείες που σχετίζονται με την κατάχρηση ναρκωτικών και τον HIV, καθώς και τις αμβλώσεις.

Η ασφαλιστική Medibank ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό που αποκάλεσε «κακόβουλο όπλο» προσωπικών πληροφοριών, ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρείας να μην πληρώσει τα λύτρα.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι χάκερ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα σύνολο αρχείων με πελάτες, που είχε δύο λίστες: την «καλή» και την «άτακτη». Τα αρχεία περιελάμβαναν δεδομένα δηλώσεων ισχυρισμών υγείας ανθρώπων -συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού ιατρικών επεμβάσεων- καθώς και ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς ταυτότητας.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, οι χάκερ πρόσθεσαν το αρχείο με τα στοιχεία για τις αμβλώσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας Optus έγινε επίσης στόχος εκβιασμού μέσω κυβερνοεπίθεσης, καθώς εκλάπησαν προσωπικά δεδομένα περίπου 10 εκατομμυρίων πελατών της.

Πηγή: Reuters, DW

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter