Αυστραλία: Η επίγεια κόλαση της κλιματικής αλλαγής

Αυστραλία: Η επίγεια κόλαση της κλιματικής αλλαγής

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα πληρώνει, εν μέρει μαζί με όλο τον πλανήτη, την αδιαφορία του για την κλιματική αλλαγή

Ένας πρωθυπουργός–πρώην διευθυντής μάρκετινγκ, ο οποίος έγινε γνωστός ως υπουργός Μετανάστευσης «τελειοποιώντας» μια απάνθρωπη πολιτική εγκλεισμού προσφύγων σε εφιαλτικά στρατόπεδα σε νησιά του Ειρηνικού, ένας ολιγάρχης της εξόρυξης άνθρακα και ο γνωστός σε όλους Ρούπερτ Μέρντοχ, όλοι τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, συνθέτουν ένα εφιαλτικό τρίγωνο για την Αυστραλία, ενώ το Εργατικό Κόμμα είναι ανύπαρκτο.

Τέσσερις μήνες πύρινης κόλασης

Η χώρα βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες αντιμέτωπη με τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της. Από τον Σεπτέμβρη 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή που έχει αποτεφρωθεί ξεπερνά σε έκταση τη μισή Ελλάδα. Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν τις τεράστιες πυρκαγιές, ενώ πυροσβέστες από άλλες χώρες συνδράμουν το έργο τους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία τούς δυσκολεύουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως για την τεράστια καταστροφή ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Για τον αντίκτυπο όμως της κλιματικής αλλαγής στην Αυστραλία είχαν ενημερώσει μέσω επιστολών τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής του τμήματος Πυροσβεστικής και Διάσωσης της Νέας Νότιας Ουαλίας, προτού ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο έλεος η Νέα Νότια Ουαλία

Η πολιτεία που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα είναι η Νέα Νότια Ουαλία. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 1.588 κατοικίες και περισσότερες από 650 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συνολικά, από τα 76,5 εκατ. στρέμματα που έχουν καεί στις έξι πολιτείες της Αυστραλίας τα 49 εκατ. έχουν αποτεφρωθεί στη Νέα Νότια Ουαλία.

Βαρύτατο είναι το τίμημα και σε ό,τι αφορά την πανίδα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπουργό Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι, σχεδόν το ένα τρίτο των κοάλα της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει χάσει τη ζωή του στις πυρκαγιές ενώ σχεδόν οι μισές φωλιές τους έχουν καταστραφεί. Συνολικά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών, ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Νέα Νότια Ουαλία ενώ εκατομμύρια έχουν καεί – και αυτή είναι συντηρητική εκτίμηση.

Κλείνοντας τα μάτια στην κλιματική αλλαγή

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο. Η ετήσια εξόρυξη άνθρακα ανά άτομο είναι 57 τόνοι, περίπου δέκα φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και εάν αυτά τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την οικονομία της χώρας, για το περιβάλλον είναι καταστροφικά. Ωστόσο οι κυβερνώντες φαίνεται να αδιαφορούν.

Πρόσφατα η Αυστραλία κατατάχθηκε τελευταία ανάμεσα σε 57 χώρες όσον αφορά τη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από το 1996 διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν αγωνιστεί με επιτυχία για να ανατρέψουν τις διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να υπερασπιστούν τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων της χώρας. Ο λαός είναι εξοργισμένος με τον πρωθυπουργό Σκοτ Mόρισον –πρώην διευθυντή μάρκετινγκ–, ο οποίος όταν οι πυρκαγιές μαίνονταν εκτός ελέγχου επέλεξε να πάει διακοπές στη Χαβάη.

Και τι διαφορετικό να κάνει αφού οφείλει την περσινή οριακή εκλογική του νίκη στον ολιγάρχη της εξόρυξης άνθρακα Κλάιβ Πάλμερ, ο οποίος τον στήριξε για να κρατήσει εκτός κυβέρνησης το Εργατικό Κόμμα που είχε δεσμευτεί για περιορισμένη αλλά πραγματική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα χρήματα που δαπάνησε ο Πάλμερ για τη διαφημιστική καμπάνια του Μόρισον ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σύμμαχος του Μόρισον είναι και ο μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ, καθώς τα ΜΜΕ του, τα οποία καταλαμβάνουν το 58% της κυκλοφορίας καθημερινών εφημερίδων, ακολουθούν σταθερά γραμμή άρνησης της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες, η ιδιοκτησίας Μέρντοχ «Αustralian», εδώ και καιρό δεν έβαζε καν τις φωτιές στο πρωτοσέλιδο. Ο Μόρισον ως μοναδικός κυρίαρχος προσπαθεί να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Τασμανία και αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη την Αυστραλία, οι ακτιβιστές για το περιβάλλον αντιμετωπίζουν 21 χρόνια φυλάκισης εάν διαδηλώσουν.

Η αντίδραση από την αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος προσπαθώντας να συνέλθει από την εκλογική ήττα φαίνεται να αλλάζει τακτική. Αντί για τους πυρόπληκτους ξεκίνησε περιοδεία σε κοινότητες εξόρυξης άνθρακα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή του.

Ο λαός ξυπνά

Όμως ούτε η τεράστια μηχανή προπαγάνδας ούτε οι επιχειρηματίες φαίνονται αρκετοί για να σώσουν τον Μόρισον. Το ένα τρίτο των Αυστραλών που έχει πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές πνέει μένεα εναντίον του.

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων που επιθυμούν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα για το ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής. Πριν από λίγες ημέρες όταν απομακρύνθηκε αδιάφορος από μια έγκυο γυναίκα που ζητούσε βοήθεια, οι οργισμένοι κάτοικοι μιας μισοκατεστραμμένης πόλης τον έδιωξαν εκτοξεύοντας ύβρεις εναντίον του. Οταν ένας πυροσβέστης αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι, εκείνος είπε στους βοηθούς του: «Λυπάμαι πραγματικά, είμαι βέβαιος ότι είναι απλώς κουρασμένος».

Και όλα αυτά την ώρα που οι προβλέψεις για το τέλος του εφιάλτη δεν είναι ευοίωνες καθώς η Αυστραλία εισέρχεται στην καλοκαιρινή περίοδο. Κανονικά οι θερμοκρασίες κορυφώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό ακόμη σε αυτή την κατάσταση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter