Aυστραλία προς Κίνα: Απελευθερώστε τη χήρα του Σιαομπό

Aυστραλία προς Κίνα: Απελευθερώστε τη χήρα του Σιαομπό

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας κάλεσε σήμερα την Κίνα να άρει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χήρα του νομπελίστα αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, που πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια που οφειλόταν στον καρκίνο στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε την περασμένη εβδομάδα.

«Καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να άρει οποιονδήποτε ταξιδιωτικό περιορισμό που επιβάλλεται στη σύζυγό του και να την αφήσει ελεύθερη από την κατ’ οίκον κράτηση», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Ο Λιου Σιαομπό, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 61 ετών, καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας» διότι φέρεται να είχε συμβάλει στη συγγραφή ενός μανιφέστου που καλούσε να εφαρμοστούν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Η σύζυγός του Λιου Σιά βρισκόταν μαζί του στο νοσοκομείο καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ουσιαστικά τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αφότου ο άνδρας της είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2010.

Χθες Σάββατο ο Ζιανγκ Τσινγκγιάνγκ, ένας εκπρόσωπος του δήμου της Σενγιάνγκ, δήλωσε ότι η χήρα του Λιου είναι «ελεύθερη αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι τα δικαιώματά της ως κινέζας πολίτη προστατεύονται, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το πού βρίσκεται η ποιήτρια.

Οι δηλώσεις της Μπίσοπ είναι πολύ πιθανό να ενοχλήσουν την κυβέρνηση του Πεκίνου. Η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε τις δηλώσεις που έκαναν αξιωματούχοι δυτικών κρατών σχετικά με τον Λιου Σιαομπό. Η τοποθέτηση της επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας ίσως επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη διμερή σχέση.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αλλά το Πεκίνο αντιμετωπίζει με καχυποψία τη στενή στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον.

Αλλά και στην Αυστραλία η καχυποψία έναντι της Κίνας έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την αυξανόμενη επιρροή του για να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα και να φιμώνει την κριτική.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter