Αυστραλία: Προσοχή στους απατεώνες «Βαλεντίνους»

Αυστραλία: Προσοχή στους απατεώνες «Βαλεντίνους»

Οι αυστραλιανές αρχές προειδοποιούν τους ερωτευμένους που σκοπεύουν να γιορτάσουν την αυριανή Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να προσέχουν γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι από τους απατεώνες.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), οι απάτες τη συγκεκριμένη μέρα κοστίζουν στα θύματά τους περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη μορφή απάτης και περισσότερο κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν οι 45άρηδες και άνω.

Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook είναι προσφιλής τόπος δραστηριοποίησης των απατεώνων.

Τον περασμένο χρόνο 4.100 Αυστραλοί επικοινώνησαν με το Παρατηρητήριο Απάτης της επιτροπής για να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης και περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια Αυστραλίας αποσπάστηκαν από τα θύματα — το μεγαλύτερο ποσό που έχουν αποσπάσει επιτήδειοι από τα θύματά τους στην Αυστραλία.

Οι καταγγελίες για απάτες που αφορούσαν κάποιο είδος διαδικτυακού εορτασμού την Ημέρα των Ερωτευμένων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και πλέον μέσα στο 2016, σύμφωνα με την ACCC, και το χρηματικό ποσό που φέρεται ότι χάθηκε από τέτοιου είδους εξαπάτηση αυξήθηκε κατά σχεδόν τρία εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε σχέση με το 2015.

“Οι απατεώνες που εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη μέρα πληθαίνουν και έτσι αν πρόκειται να αναζητήσετε τον έρωτα στο Διαδίκτυο την αυριανή μέρα είναι απολύτως απαραίτητο να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντέλια Ρίκαρντ.

“Οι απατεώνες δημιουργούν πολύ πιστευτά προφίλ και κάποιες φορές κλέβουν τις ταυτότητες υπαρκτών και έμπιστων προσώπων. Αν γνωρίσετε κάποιον που φαντάζει πολύ καλός για να είναι αληθινός, κάντε μία έρευνα για να διαπιστώσετε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο”, συμβουλεύει η Ρίκαρντ.

Το Παρατηρητήριο Απάτης συμβουλεύει:

-Ποτέ μη δίνετε πληροφορίες με προσωπικά οικονομικά στοιχεία και μη στέλνετε χρήματα σε κάποιον που έχετε γνωρίσει στο Διαδίκτυο.

-Αναζητήστε την αυθεντικότητα φωτογραφιών μέσω του Google Image. Να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί αν σας βγάλουν εκτός ιστοσελίδας για γνωριμίες καθώς οι απατεώνες προτιμούν να χρησιμοποιούν το προσωπικό ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή το τηλέφωνο για να μην τους εντοπίζουν.

– Μη στέλνετε προσωπικές σας φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο και μη χρησιμοποιείτε webcams για τέτοιου είδους φωτογραφίσεις καθώς μπορεί να πέσετε θύματα εκβιασμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter