Αυστραλία: Σε ύφεση πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

Αυστραλία: Σε ύφεση πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

«Γονάτισε» η οικονομία της Αυστραλίας μπροστά στην πανδημία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. 

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 7% το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για την πιο απότομη συρρίκνωση της οικονομίας που έχει διαπιστωθεί ποτέ μέσα σ’ ένα τρίμηνο στη χώρα, που κατέγραφε ανάπτυξη από το 1991, μένοντας ανεπηρέαστη ακόμη και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την αυστραλιανή στατιστική υπηρεσία. 

Μια χώρα εισέρχεται σε ύφεση τυπικά όταν συμπληρώσει δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας της· η αυστραλιανή οικονομία είδε τη δραστηριότητα να υποχωρεί κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομία της Αυστραλίας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την αρχή του 2020. Στις αρχές του έτους, η οικονομία της χτυπήθηκε εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών ενώ στη συνέχεια έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξή της.

Η Μελβούρνη, πρωτεύουσα της Βικτόριας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μπήκε στην τέταρτη από τις έξι εβδομάδες του lockdown. Οι πολιτειακές αρχές θα ανακοινώσουν την Κυριακή το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιορισμών.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ έκανε λόγο για δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, και τα δύο συνδεόμενα με προηγούμενες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Συνολικά η Αυστραλία καταγράφει ως αυτό το στάδιο της πανδημίας σχεδόν 26.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter