Αυστρία: Αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης του σπιτιού του Χίτλερ

Αυστρία: Αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης του σπιτιού του Χίτλερ

H ιδιοκτήτρια του σπιτιού που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Μπραουνάου της Ανω Αυστρίας, κατέθεσε αγωγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απαλλοτρίωσης

Αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης από το αυστριακό κράτος του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ,  η έως τώρα ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος της ιδιοκτήτριας εκτιμά ως καλές τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η αγωγή από το ανώτατο δικαστήριο και να ακυρωθεί ο νόμος για την απαλλοτρίωση.

Την κατάθεση της αγωγής επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναφέροντας πως η μέση διάρκεια εξέτασης παρομοίων περιπτώσεων είναι πέντε μήνες.

Το σχετικό σχέδιο νόμου είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Ο ομοσπονδιακός νόμος προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος από τα μέσα Ιανουαρίου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί τώρα η αναλογούσα αποζημίωση, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το ύψος της.

Με τον νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχονταν σε 4.800 ευρώ που “μοιράζονταν” σε αναλογία 60-40%, αντίστοιχα το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις για χρήση, αφού διαμορφωθεί κατάλληλα, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε σύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σχεδιάζει τη διεξαγωγή διαγωνισμού αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, θέτοντας ως στόχο μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του, να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Σε παλαιότερες τοποθετήσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως “καθαρότερης λύσης”, ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ.: η πρόσοψή του) έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση “Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15” στο Μπραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Άλοις Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα, γεννήθηκε – τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους — στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας και η πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της “κληρονομιάς”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter