Αυστρία: Ενεργοποίηση α’ επιπέδου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου

Αυστρία: Ενεργοποίηση α’ επιπέδου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου

Μετά τη Γερμανία σειρά παίρνει η Αυστρία, η οποία ενεργοποιεί επίσης σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο έλλειψης σε φυσικό αέριο. Την πληροφορία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Την ίδια ώρα η Ολλανδία φαίνεται να αναμένει.

Αφού ανακοίνωσε πως έχει ενεργοποιηθεί το α’ επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση του συστήματος ο κ. Νεχάμερ δήλωσε: «Θα κάνουμε το παν προκειμένου να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αυστρίας». «Μέχρι τώρα οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται αξιόπιστα και χωρίς περιορισμούς. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει», συμπλήρωσε ο καγκελάριος και εξηγώντας πως το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει την εντατικοποίηση της παρακολούθησης της κατάστασης εφοδιασμού.

Ενώ η υπουργός Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος, Λεονόρε Γκεβέσλερ δήλωσε από την πλευρά της πως με αυτόν τον τρόπο «Σε περίπτωση αλλαγής, θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Der Standard», εάν το χειρότερο σενάριο, θα είχε ως αποτέλεσμα την εμφανή πτώση στην προμήθεια φυσικού αερίου, όπως συνέβη και τον Ιανουάριο του 2009, όταν η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είχε διακοπεί για 13 ημέρες, λόγω διένεξης με την Ουκρανία, απ’ όπου περνά το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δύση.

Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση έστω του α’ επιπέδου, σημαίνει «συγκεκριμένες, σοβαρές και αξιόπιστες ενδείξεις» οι οποίες στρέφοντα στην πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Στο β’ στάδιο η κατάσταση παροχής φυσικού αέριου θεωρείται ότι έχει επιδεινωθεί. Οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς παραμένουν αρκετά αποτελεσματικοί ώστε το κράτος να μην χρειάζεται να παρέμβε. Το γ΄επίπεδο ενεργοποιείται όταν πλέον δεν παρέχεται άλλο αέριο και δεν μπορεί πια να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση. Η υπουργός Ενέργειας μπορεί τότε να απαγορεύσει στις βιομηχανικές μονάδες να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι νοικοκυριά, νοσοκομεία, υπηρεσίες διάσωσης και αστυνομία μπορούν να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Ωστόσο, ενώ η Γερμανία κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από 55% σε 40%, η Αυστρία, όπου η εξάρτηση φθάνει το 80%, δεν κατάφερε κάτι ανάλογο, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) για θέματα ενέργειας Αλόις Σρολ κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι προχωρά «χωρίς σχέδιο, αλλά μόνο με διαβεβαιώσεις, οι οποίες, λόγω της τρέχουσας εκρηκτικής φάσης, δεν αρκούν».

Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία είναι κατά 25% πλήρεις, ενώ στην Αυστρία μόνο κατά 12%. Στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Bundestag σχετικά με το ανώτατο όριο αποθήκευσης αερίου, η πληρότητα θα φθάσει στο 90% την 1η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια διακοπή στην παροχή. Στην Αυστρία, μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου.

Μυστικά & Documento

03/07/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter