Αυστρία: Έρευνες κατά του καγκελάριου Κουρτς για ψευδή κατάθεση στην «υπόθεση Ίμπιζα»

Αυστρία: Έρευνες κατά του καγκελάριου Κουρτς για ψευδή κατάθεση στην «υπόθεση Ίμπιζα»

Έρευνα κατά του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς καθώς και κατά του διευθυντή του γραφείου του, του Μπέρνχαρντ Μπονέλι , με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την “Υπόθεση Ίμπιζα”– το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που είχε οδηγήσει πριν από ακριβώς δύο χρόνια σε πολιτικές ανατροπές στη χώρα — ξεκίνησε η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη.

Ο ίδιος ο καγκελάριος Κουρτς επιβεβαίωσε πριν το μεσημέρι και πριν την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του και των Πράσινων τις πρώτες σχετικές πληροφορίες της αυστριακής συντηρητικής εφημερίδας “Die Presse”.

Αιτία για τις έρευνες είναι προφανώς τα γεγονότα σχετικά με τον διορισμό του εποπτικού συμβουλίου της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών, για τον οποίο οι Σεμπάστιαν Κουρτς και Μπέρνχαρντ Μπονέλι φέρεται να ενημέρωσαν λανθασμένα την Εξεταστική Επιτροπή, οπότε και ακολούθησε μήνυση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, και του μικρότερου κόμματος ΝΕΟΣ.

Θα ήταν μια διαδικασία που θα κατέληγε σε έναν μόνο δικαστή λόγω της χαμηλής ποινής, σημείωσε ο καγκελάριος στις σημερινές δηλώσεις του, αναφέροντας ότι η Εισαγγελία μπορεί να υποβάλει ποινική καταγγελία ανά πάσα στιγμή, ενώ ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα παρουσιάσει την δική του άποψη αποδεχόμενος σχετική κλήση από τον δικαστή, σε όλα τα ερωτήματα του οποίου θα απαντήσει με ειλικρίνεια.

Ο καγκελάριος δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί μία καταδίκη του και σημείωσε πως ανέκαθεν γνώριζε καλά ότι η επιτροπή είναι ένα σημαντικό σώμα στις ερωτήσεις του οποίου οφείλει κανείς να απαντά και είχε “πάντα προσπαθήσει να θυμάται όσο το δυνατόν καλύτερα και να παρέχει αληθινές πληροφορίες”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε την πολιτική κουλτούρα της χώρας καθώς, όπως είπε, οι μηνύσεις χρησιμοποιούνται τώρα όλη την ώρα και αυτή η επιτροπή προσπάθησε “πολύ σκόπιμα με ερωτήσεις και κατηγορίες” για να δημιουργήσει μια “πολύ έντονη ατμόσφαιρα”.

Κατά την άποψή του, γίνονται προσπάθειες να “αντιστραφούν τα λεγόμενα κάποιων» και “να αναγκαστούν άνθρωποι να κάνουν ψευδείς δηλώσεις”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Der Standard”, οι συζητήσεις που αξιολογήθηκαν πρόσφατα από το κινητό τηλέφωνο του γενικού διευθυντή της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών Τόμας Σμιτ έδειξαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι τόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο Μπέρνχαρντ Μπονέλι συμμετείχαν περισσότερο από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό στην αναζήτηση στελεχών για το εποπτικό συμβούλιο της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Πρωταγωνιστής στην “Υπόθεση Ίμπιζα” υπήρξε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε(δεξιά στη φωτογραφία), ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα υπό τον τότε και νυν καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019.

Το “σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής” της “Υπόθεσης Ίμπιζα” με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, είχε οδηγήσει τον Μάιο του 2019 στην μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Στο βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαΐου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της προς τον ίδιο και το κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά από την υποτιθέμενη επιχειρηματία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας, της Kronen Zeitung, για να αυξηθεί η “υπέρ” του ίδιου επιρροή της εφημερίδας ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο συνολικής διάρκειας πάνω από επτά ώρες — που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε “παγίδα” για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη — η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για “μαύρο χρήμα”.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει υπό το βάρος των αποκαλύψεων, στις 18 Μαίου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Η “Υπόθεση” είχε την προσωρινή κορύφωσή της με την πτώση της συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς τον Μάιο 2019, πράγμα που κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, τις οποίες κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ιανουάριο του 2020 προχώρησε στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter