Αυστρία: Η Βιέννη είναι η «πιο πράσινη» πόλη στον κόσμο

Αυστρία: Η Βιέννη είναι η «πιο πράσινη» πόλη στον κόσμο

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από το Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, η Βιέννη ανακηρύχθηκε η “πιο πράσινη πόλη στον κόσμο” στην διεθνή αξιολόγηση “Οι 10 πιο πράσινες πόλεις του κόσμου 2020”, και ακολουθούν το Μόναχο, το Βερολίνο και η Μαδρίτη.

Για την κατάταξη των “πιο πράσινων πόλεων”, περισσότερες από 100 πόλεις παγκοσμίως συγκρίθηκαν στη βάση κριτηρίων όπως, η αναλογία πάρκων και δημόσιων χώρων πρασίνου στην πόλη, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ποιότητα του αέρα, οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι φιλικές προς τους πεζούς διαδρομές, όπως επίσης η προσφορά σε αγορές με τοπικά προϊόντα.

Η αξιολόγηση έγινε με την ευκαιρία της 50ης “Ημέρας της Γης”από τον καναδο-αμερικάνικο οργανισμό συμβούλων “Resonance” που εκδίδει τακτικά την “Έκθεση για τις καλύτερες πόλεις του κόσμου”, στην οποία βασίζεται η κατάταξη “Οι 10 πιο πράσινες πόλεις του κόσμου το 2020”.

Στη σύγκριση των πόλεων, η Βιέννη υπερείχε ως πόλη με “νέες ιδέες για κινητικότητα και δημόσια πάρκα” και ως μία από τις λίγες μητροπόλεις με ένα εθνικό πάρκο εντός των ορίων της πόλης, το Εθνικό Πάρκο Ντόναου-‘Αουεν, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση.

“Η Βιέννη είναι επίσης το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις δημόσιες τοπικές συγκοινωνίες”, σημειώνει η ομάδα συντακτών της έκθεσης, προσθέτοντας ότι “σχεδόν ο μισός πληθυσμός της πόλης διαθέτει ετήσια κάρτα για τις δημόσιες συγκοινωνίες, χρησιμοποιώντας την “ευλαβικά”.

“Τα πάρκα και οι πολλοί χώροι πρασίνου της πόλης, που είναι προσβάσιμοι σε όλους τους Βιεννέζους, αποτελούν την υψηλή ποιότητα ζωής στην πόλη. Τα πάρκα και το δάσος της Βιέννης συνιστούν επίσης σημαντικό αγαθό σε περιόδους κλιματικής αλλαγής “, τόνισε σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης (σ.σ. που είναι ταυτόχρονα και ένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια).

Πέραν της σημερινής ανάδειξης της σε “πιο πράσινη πόλη στον κόσμο”, η Βιέννη εξακολουθεί να είναι, εδώ και πολλά χρόνια, η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κατακτώντας πέρυσι, για δέκατη στη σειρά φορά, την πρώτη θέση στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογεί σε μεγάλη της έρευνα σε ετήσια βάση, η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών “Mercer”.

“Η Βιέννη δεν επαναπαύεται στις δάφνες των επανειλημμένων διακρίσεων της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται περαιτέρω, ώστε όλοι οι Βιεννέζοι και οι Βιεννέζες, ανεξάρτητα από εισοδήματα και προέλευση, να μπορούν να συμμετέχουν στην υψηλή ποιότητα ζωής της πόλης”, είχε τονίσει κατά την ανακοίνωση της δέκατης στη σειρά βράβευσης της, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων, από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας Mercer, χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Για τη Βιέννη τονίζεται στην πλέον πρόσφατη αξιολόγηση (τον Μάρτιο 2019), μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός “της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά σε πολιτισμό και χρησιμοποίησης ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών σχολείων”.

Επισημαίνεται επίσης “το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά σε ποιοτική κατοικία τόσο στην ίδια την πόλη όσο και στον περίγυρό της.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από την ανάδειξή της για δέκα φορές σε πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, η Βιέννη έχει ανακηρυχθεί έξι φορές την τελευταία δεκαετία σε “Πρωτεύουσα των συνεδρίων”, καθώς είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής, φιλοξενώντας η ίδια κάθε χρόνο πάνω από 150 διεθνή συνέδρια και διασκέψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter