Αυστρία: «Η πανδημία επιδεινώνει μαζικά την κοινωνική ανισότητα»

Αυστρία: «Η πανδημία επιδεινώνει μαζικά την κοινωνική ανισότητα»

Η κρίση του κορονοϊού έχει επιδεινώσει σημαντικά την κοινωνική ανισότητα στην Αυστρία και παγκόσμια, επισημαίνει η ‘Αννα Παρ, η γενική γραμματέας της Caritas Austria, της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζητώντας ταυτόχρονα τρία ιδιαίτερα επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας: αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, θεμελιώδη αναθεώρηση της κοινωνικής πρόνοιας και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

“Η ανισότητα εμφανίζεται με πολλές μορφές και συσχετισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και αυτό επηρεάζει βέβαια τους κινδύνους για την υγεία, καθώς άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό, ενώ και οι οικονομικές επιπτώσεις κατανέμονται επίσης άνισα”, τονίζει η ίδια.

Επίσης, όπως σημειώνει, πολλά εξαρτώνται από την κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων, διότι “όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις οικονομικές απώλειες, και τα παιδιά των οποίων οι γονείς μπορούν να τους υποστηρίξουν καλά στην κατ ‘οίκον εκπαίδευση θα έχουν λιγότερα να αναπληρώσουν”.

Όπως αναφέρει η ‘Αννα Παρ, πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν υπαρξιακές δυσκολίες τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που διαπιστώνεται από την Caritas στα 53 κοινωνικά συμβουλευτικά κέντρα της, “για πρώτη φορά φέτος πολλοί άνθρωποι χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, και κατά τη διάρκεια των μηνών της κρίσης, έχουμε δει ότι τα προβλήματά τους επιδεινώθηκαν μαζικά”.

Κατά την άποψή της, τα μέτρα κρατικής και ιδιωτικής στήριξης είναι εξαιρετικά σημαντικά και έχουν αποδώσει, αλλά μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα μέτρα, και “προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το διαρθρωτικό μειονέκτημα λόγω της πανδημίας, απαιτούνται επίσης μακροπρόθεσμα μέτρα”.

Η ίδια θεωρεί ότι η μερική εργασία, οι εφάπαξ πληρωμές για τους ανέργους, η αύξηση του αντισταθμιστικού επιδόματος, έσωσαν πολλούς ανθρώπους από τα χειρότερα, και ότι “το κράτος πρόνοιας λειτουργεί και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα προστατευτικό τείχος στην κρίση του κορονοϊού”.

Αλλά δείχνει επίσης ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από τους κινδύνους για την επιβίωσή τους, καθώς για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν είναι ανθεκτικά στη φτώχεια, και με ένα 55%, το καθαρό αντισταθμιστικό επίδομα είναι επίσης χαμηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ που βρίσκεται στο 63%.

Πολλοί κλάδοι δεν θα ανακάμψουν σύντομα και, καθώς η κρίση συνεχίζεται, η πίεση στους ανέργους αυξάνεται, και στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματέας χαιρετίζει την παράταση της μερικής εργασίας, ζητώντας ταυτόχρονα αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, με σύγχρονη διατήρηση της επείγουσας βοήθειας, “για να διασφαλιστεί ότι παρά την απώλεια της θέσης εργασίας οι άνθρωποι έχουν αρκετά χρήματα για τρόφιμα, θέρμανση και ενοίκιο”.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την γενική γραμματέα της Caritas είναι η παγίωση της μακροχρόνιας ανεργίας και, συνεπώς, ο αυξανόμενος κίνδυνος για τους ανθρώπους που πλήττονται, να περιέλθουν σε φτώχεια.

“‘Άνθρωποι που ήταν ήδη άνεργοι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να βρουν εργασία, και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι θαρραλέες πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία επειγόντως αναγκαίων θέσεων εργασίας και η χρηματοδότηση περαιτέρω προγραμμάτων απασχόλησης”, τονίζει η γενική γραμματέας της μεγάλης φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter