Αυστρία και Λετονία σταμάτησαν τη χρήση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca – Και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη παρτίδα

Αυστρία και Λετονία σταμάτησαν τη χρήση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca – Και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη παρτίδα

H Αυστρία έχει σταματήσει τη χρήση των εμβολίων μίας συγκεκριμένης παρτίδας της AstraZeneca, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τον θάνατο ατόμου στο οποίο είχε χορηγηθεί, αλλά και μίας ασθένειας που εμφανίστηκε μετά τη λήψη του. Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία. 

Ανώτερος αξιωματούχος Υγείας της Αυστρίας ενημέρωσε πως μία 49χρονη νοσοκόμα έχασε τη ζωή της, σε περιοχή κοντά στην Βιέννη, αφότου έκανε το εμβόλιο. Σύμφωνα με το Reuters, αμέσως μετά τον εμβολιασμό της εμφάνισε σοβαρή διαταραχή στην πήξη του αίματος και στη συνέχεια πέθανε.

Μία δεύτερη νοσοκόμα από την ίδια περιοχή, παρουσίασε πνευμονική εμβολή μετά τη λήψη εμβολίου από την παρτίδα ABV5300 και πλέον αναρρώνει.

«Ενημερώσαμε όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για αυτή την παρτίδα, που περιέχει περί το ένα εκατομμύριο δόσεις, η οποία έχει αποσταλεί σε 17 ευρωπαϊκές χώρες» είπε η Christa Wirthumer-Hoche, επικεφαλής της επιτροπής φαρμάκων της αυστριακής υπηρεσίας Υγείας AGES.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), που έχει αναλάβει την έρευνα γύρω από την ασφάλεια των φαρμάκων, συζήτησε το ζήτημα τη Δευτέρα.

Η Αυστριακή αξιωματούχος δεν προχώρησε σε αποκαλύψεις γύρω από το ποιες είναι οι χώρες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη παρτίδα ή εάν έχουν ληφθεί βήματα.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;

Συνολικά 17 χώρες της ΕΕ έχουν προμηθευτεί δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος δημιουργώντας ανησυχίες. 

Ωστόσο, ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του καθησυχάζει σχετικά με τις συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου λέγοντας πως «αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter