Αυστρία: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε 24 σπίτια νεοναζιστών

Αυστρία: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε 24 σπίτια νεοναζιστών

Πλήγμα κατά της νεοναζιστικής σκηνής στη χώρα, θεωρούνται οι έφοδοι και οι σχετικές έρευνες που πραγματοποίησε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σε συνολικά 24 κατοικίες η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στην Αυστρία.

Οι έφοδοι και οι έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 300 αστυνομικοί, αφορούσαν συνολικά 20 πρόσωπα που κατηγορούνται για νεοναζιστική δραστηριότητα και από τα οποία τα επτά φέρεται να εργάζονται σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.

Οι αστυνομικές ενέργειες ξεκίνησαν έπειτα από αναρτήσεις νεοναζιστικού περιεχόμενου από έναν εκ των υπόπτων στο διαδίκτυο, ενώ στο μεταξύ η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον συνολικά 20 ατόμων, στη βάση του αυστριακού νόμου “περί ναζιστικής δραστηριοποίησης”.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Βιέννης Τόμας Βέσεϊ, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία πως, έπειτα από σχετική εισαγγελική παραγγελία διενεργήθηκαν έρευνες σε συνολικά 24 κατοικίες, από τις οποίες οι 18 ήταν στη Βιέννη, οι τέσσερις στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας και οι δύο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας.

Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν πολυάριθμα αναμνηστικά του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ, πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορείς δεδομένων ανάλογου περιεχομένου, κινητά τηλέφωνα, ενώ στην κατοχή δύο εκ των υπόπτων βρέθηκαν όπλα.

Εναντίον των 20 ατόμων έχει απαγγελθεί κατηγορία για παραβίαση του αποκαλούμενου “Νόμου Απαγόρευσης”, ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από … “απλή” συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σε σχέση με τη συζήτηση ως προς την ύπαρξη εύφορου εδάφους για νεοναζιστικές ομάδες στην Αυστρία και ως προς τις διασυνδέσεις προς εκείνες που κατά καιρούς βρίσκονται σε έξαρση στη γειτονική Γερμανία, από το “Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης”, θεωρείται ότι το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων πυρήνων είναι εύφορο, ενώ δεδομένες είναι και οι άριστες επαφές τους με τους Γερμανούς ομοϊδεάτες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου “Η Άκρα Δεξιά στην Ευρώπη”, τον Χέριμπερτ Σίντελ, συνεργάτη του “Αρχείου”, δεν είναι τυχαίο πως, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Αυστριακοί νεοναζιστές είχαν αναλάβει το έργο της πολιτικής “ανασυγκρότησης” στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Από περιοχή της, εξάλλου, το σημερινό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας, προέρχονταν οι νεοναζιστές δράστες των άγριων δολοφονιών τουλάχιστον δέκα ξένων στη Γερμανία, πριν από μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Χέριμπερτ Σίντελ, ο οποίος στο βιβλίο του θέτει και το ερώτημα των πηγών χρηματοδότησης των ακροδεξιών και νεοναζιστών στην Ευρώπη, “εάν η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα κάπου στην Ευρώπη, τότε σίγουρα στη νεοναζιστική σκηνή”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter