Αυστρία: Τη Βιέννη διεκδικεί ο ακροδεξιός πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Αυστρία: Τη Βιέννη διεκδικεί ο ακροδεξιός πρώην αντικαγκελάριος  Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Έπειτα από την “οριστική αποχώρηση” του από την πολιτική, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες, τώρα “επιστρέφει οριστικά” στην πολιτική ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του στην διαβόητη “Υπόθεση Ίμπιζα” — το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του, ενώ λόγω εμπλοκής του σε άλλα εσωκομματικά σκάνδαλα είχε διαγραφεί οριστικά από το Κόμμα των Ελευθέρων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση για την «Ash Wednesday» των Καθολικών, της πρώτης Τετάρτης της Σαρακοστής, του νέου κόμματος «Συμμαχία για την Αυστρία» που αποσχίσθηκε το περασμένο φθινόπωρο από τους Ελευθέρους, ο Στράχε, υπό τις φρενήρεις επιδοκιμασίες και επευφημίες φανατικών οπαδών του, ανακοίνωσε την “μεγάλη επιστροφή” του ως επικεφαλής υποψήφιος του νεόκοπου κόμματος.

“Πρέπει να κηρύξουμε τον αγώνα εναντίον του κατεστημένου και πρέπει να κατανικήσουμε την πλειοψηφία Κόκκινων και Πράσινων” (σ.σ. τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων στην Βιέννη), ζήτησε από τους συγκεντρωμένους ο πρώην αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τονίζοντας πως μετά τις εναντίον του κατηγορίες, ωρίμασε η απόφαση του να είναι αντίπαλος στις εκλογές, του Σοσιαλδημοκράτη σημερινού δημάρχου και κυβερνήτη της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ.

Ταυτόχρονα, αναφέροντας ότι “χρειάζονται πάντα εκπλήξεις” και ότι προς το παρόν δεν θέλει να αποκαλύψει τα πάντα, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι στο ενδιάμεσο διάστημα έως τις εκλογές, πρόκειται να υπάρξει μία αλλαγή του τίτλου του νέου κόμματος.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον περασμένο Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, είχε διαγραφεί οριστικά στις 13 Δεκεμβρίου από τους Ελευθέρους, εξαιτίας της συμπεριφοράς του που κρίθηκε επιζήμια για το κόμμα.

Την απόφαση διαγραφής είχε ανακοινώσει ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στα τέλη Μαίου είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος τον Στράχε, όταν εκείνος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα του, μετά τις αποκαλύψεις για την αποκαλούμενη “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται άμεσα.

Η συμμετοχή του Στράχε ως μέλους στο Κόμμα των Ελευθέρων είχε ανασταλεί ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο όχι τόσο λόγω της “Υπόθεσης Ίμπιζα” όσο λόγω της κατασπατάλησης από μέρους του χρημάτων του κόμματος για προσωπικά του έξοδα.

Επίσημα πάντως, η “ερήμην του” οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του από μέλος του κόμματος, δεν πραγματοποιήθηκε για την “Υπόθεση Ίμπιζα” ούτε για την σπατάλη κομματικών χρημάτων, αλλά “για τις επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Σάλο είχαν προκαλέσει τον Νοέμβριο οι νέες αποκαλύψεις ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δικαιολογούσε ως “έξοδα παράστασης” ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων για τον γιο του, και αυτό πέραν από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του.

Μετά την “Υπόθεση Ίμπιζα”, αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε – όπως, είσπραξη από μέρους του, ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του – το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα.

Κάποιες από αυτές τις ήττες των Ελευθέρων, ήταν από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικά, είτε επρόκειτο για τις Ευρωεκλογές του Μαίου είτε για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου — στις οποίες το ποσοστό τους μειώθηκε στο 16% από το 26% στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 — ή επίσης τις περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια του Φόραλμπεργκ και της Στυρίας.

Στο πλαίσιο των μακρών συζητήσεων για ενδεχόμενη διαγραφή του πρώην αρχηγού του κόμματός τους, τρία ανώτερα στελέχη του που διατελούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και τα τα οποία θεωρούνται δυναμικοί υποστηρικτές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχαν ανακοινώσει στις 12 Δεκεμβρίου την ίδρυση νέας πολιτικής ομάδας με την επωνυμία “Η Συμμαχία για την Αυστρία”.

Παρατηρητές έκαναν λόγο για “μερική διάσπαση” των Ελευθέρων αναφέροντας ως κοινό χαρακτηριστικό των τριών ιδρυτικών στελεχών του νέου κόμματος την “αφοσίωση” τους στον Στράχε, την οποία, όπως δήλωναν, θα συνέχιζαν ακόμη και σε περίπτωση ποινικής αγωγής εναντίον του, για παράδειγμα στην υπόθεση κατασπατάλησης κομματικών χρημάτων από μέρους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter