Αυστρία-Τιρόλο: Ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα για το ευρωπαϊκό σημείο «μηδέν» του κορονοϊού

Αυστρία-Τιρόλο: Ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα για το ευρωπαϊκό σημείο «μηδέν» του κορονοϊού

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Εισαγγελίας του Ίνσμπρουκ για την πολύκροτη υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου τον Μάρτιο του 2020, ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη, δεν αναφέρει κατά πόσον θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις, αλλά περιορίζεται να σημειώσει ότι έφτασε σε “αποτέλεσμα”.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο «μηδέν» για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ισγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι είχαν μολυνθεί εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Η αποτελούμενη από 70 σελίδες “έκθεση προθέσεων” υποβλήθηκε στην Ανώτατη Εισαγγελία, η οποία, έπειτα από εξέταση, θα διαβιβάσει τον φάκελο στο αυστριακό υπουργείο Δικαιοσύνης, που “θα ελέγξει στη συνέχεια το αποτέλεσμα, για να εγκρίνει την πρόθεση της Εισαγγελίας ή για να δώσει άλλη οδηγία”.

“Λόγω του όγκου του φακέλου, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και μέχρι τότε δεν θα υπάρξουν πληροφορίες ως προς το αποτέλεσμα των ερευνών”, αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Ο φάκελος των ερευνών για την κατηγορία ότι άνθρωποι βρέθηκαν σε κίνδυνο από μεταδοτικές ασθένειες, περιλαμβάνει 15.000 σελίδες πρωτοκόλλων, αναφορών και άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Περιέχει επίσης τα αποτελέσματα των ανακρίσεων 27 προσώπων αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί από το ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου υπό τον Ρόναλντ Ρόρερ, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Χανσγέργκ Μάγιερ.

Σε σχέση με τις αστικές αγωγές για την υπόθεση των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που είχαν γίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο του 2020, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, η οποία εκπροσωπεί τους πληγέντες, έχει ανακοινώσει ότι η πρώτη δίκη πρόκειται να αρχίσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η προγραμματισμένη αρχικά για τον Απρίλιο πρώτη ακρόαση για την αγωγή κατά της Αυστριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση Ισγκλ, μετατέθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε νέα ημερομηνία στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, και οι δίκες πρόκειται να διεξαχθούν στο Περιφερειακό Δικαστήριο Αστικών Υποθέσεων στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, μέχρι τον Απρίλιο είχαν υποβληθεί περίπου δέκα αγωγές στην υπόθεση Ισγκλ, πολλές άλλες αγωγές θα ακολουθήσουν μέχρι το φθινόπωρο, ενώ, μέχρι τώρα, περισσότεροι από 6.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν απευθυνθεί στην Ένωση η οποία, στο μεταξύ, εκπροσωπεί ανθρώπους από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Βρετανία σε αυτή την υπόθεση.

Σε πόρισμα της που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της υπόθεσης των μολύνσεων τουριστών από κορονοϊό στο Ισγκλ, κάνει λόγο για “λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης με βαριές επιπτώσεις”.

Κατά την παρουσίαση του πορίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόναλντ Ρόρερ επισήμανε, σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στο Τιρόλο, ότι η διακοπή της λειτουργίας στις πίστες του σκι μόλις τη 12η Μαρτίου υπήρξε “από επιδημιολογική άποψη” λάθος.

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι τον Οκτώβριο συνολικά 53 πρόσωπα κατέθεσαν στην Επιτροπή, η οποία είχε επίσης πρόσβαση σε 5.798 σελίδες εγγράφων, και σκοπός του πορίσματός της είναι από τα λάθη του παρελθόντος να εξαχθούν διδάγματα για το μέλλον.

Η Επιτροπή ασκεί κριτική, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επέβαλε την καραντίνα στην κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται το Ισγκλ, αιφνίδια και χωρίς να εξεταστεί η απαραίτητη ουσιαστική προετοιμασία για να υπάρξει ελεγχόμενη διαχείριση των αναχωρήσεων, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να φύγουν αμέσως, αλλά κλιμακωτά και ελεγχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται επίσης σε μία «παραπλανητική ανακοίνωση» του ομοσπονδιακού καγκελάριου, στην οποία ο ίδιος δήλωνε ότι οι κάτοικοι του Πάτσναουν, οι Αυστριακοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, θα φροντίζονταν πολύ καλά και ότι σε 14 ημέρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή.

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με τον SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για αστικές υποθέσεις, τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές από θύματα της Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες, ενώ, συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ισγκλ.

Οι πρώτες περιπτώσεις κορονοϊού στο Ισγκλ έγιναν γνωστές στις αρχές Μαρτίου 2020 και φέρονταν να είχαν συμβεί κυρίως σε μπαρ, με την Ένωση Καταναλωτών να κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση πανδημίας στις περιοχές σκι του κρατιδίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter