Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Το 27% ακούει ιδιωτικούς σταθμούς

Αυστρία: Το 71% του πληθυσμού ακούει κρατικό ραδιόφωνο

Σε πάνω από 5 εκατομμύρια, στο σύνολο των 8,6 εκατομμυρίων του αυστριακού πληθυσμού, ανέρχεται ο αριθμός των Αυστριακών που ακούν καθημερινά κάποιο από τα προγράμματα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, η οποία κατέχει ποσοστό 71% στην αυστριακή ραδιοφωνική αγορά, ενώ όλοι οι αυστριακοί ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συγκεντρώνουν συνολικά μόλις ένα 27%, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της νέας εξαμηνιαίας ανεξάρτητης έρευνας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ραδιόφωνο είναι και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους καθημερινούς "συνοδούς" για τους Αυστριακούς, είτε πρόκειται για το ραδιόφωνο του κινητού τηλεφώνου, το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, το "σταθερό" ραδιόφωνο στο σπίτι, είτε για τη ραδιοφωνική λήψη μέσω διαδικτύου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η μέση διάρκεια ακρόασης την ημέρα ανά κάτοικο ανερχόταν το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 183 λεπτά της ώρας, από την οποία διάρκεια, οι δύο και πλέον ώρες (πάνω από 120 λεπτά) αφορούσαν προγράμματα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας.

Τα προγράμματα του δημόσιου ραδιοφώνου ενημερώνουν, παρέχουν γνώση, προσφέρουν πολιτισμό, διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν, ενώ τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το μόνιμα μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για την ξεχωριστή προσφορά όλων των ραδιοφωνικών προγραμμάτων, τόνισε σήμερα η διευθύντρια ραδιοφωνίας ρης δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF) Μόνικα Αϊγκενσπέργκερ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι, όπως είπε, περισσότεροι από δύο στους τρεις Αυστριακούς συντονίζονται στις συχνότητές του.

Η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) διαθέτει τρία προγράμματα ραδιοφώνου παναυστριακής εμβέλειας και εννέα περιφερειακά ραδιοφωνικά δίκτυα (σε καθένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια), με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ORF να έχουν συνολικά το μεγαλύτερο μερίδιο στην ραδιοφωνική αγορά της χώρας, συγκεκριμένα 33%.

Ακολουθεί το Τρίτο Πρόγραμμα (ΟΕ 3) με 31% και κατόπιν με ένα 8,1% το Πρώτο Πρόγραμμα (ΟΕ 1) που είναι καθαρά ενημερωτικό και πολιτιστικό και θεωρείται το δημοφιλέστερο του είδους του στην Ευρώπη γιορτάζοντας εφέτος 50 χρόνια από την ίδρυση του το 1967, ενώ το Τέταρτο Πρόγραμμα (FM 4), που είναι κυρίως ξενόγλωσσο και απευθύνεται περισσότερο στη νεολαία, έχει ακροαματικότητα 3,4% στο σύνολο του πληθυσμού.

Όπως αναφέρουν ανάλογα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα ως προς την τηλεθέαση, στην τηλεοπτική αγορά της Αυστρίας το μερίδιο της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, με τα τέσσερα προγράμματά της, υπερβαίνει το 35%, και αυτό τη στιγμή που η ίδια έχει να συναγωνιστεί κυρίως τα γερμανικά ιδιωτικά κανάλια αλλά και τα δύο προγράμματα της δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης και ίσως λιγότερο τα σχεδόν ανύπαρκτα αυστριακά ιδιωτικά κανάλια (μόνο το ένα από αυτά είναι παναυστριακής εμβέλειας και τα υπόλοιπα μόνον τοπικής).

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που είχαν δοθεί τότε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο πλαίσιο έρευνας με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013, η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία-Τηλεόραση (ORF) απασχολούσε τότε 3.900 συνεργάτες (η ΕΡΤ 2.655), ο ετήσιος προϋπολογισμός της ORF ανερχόταν σε 970 εκατομμύρια ευρώ (ΕΡΤ 205 εκατομμύρια ευρώ) ενώ το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος που πλήρωνε το 2013 κάθε αυστριακό νοικοκυριό ήταν 210 ευρώ (ΕΡΤ 50 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.