Αυστρία: Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει πως θα είναι «εντελώς φυσιολογική» η επανέναρξη των σχολείων

Αυστρία: Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει πως θα είναι «εντελώς φυσιολογική» η επανέναρξη των σχολείων

Με μία “εντελώς φυσιολογική” έναρξη των σχολείων το ερχόμενο φθινόπωρο – τουλάχιστον σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση – υπολογίζει το αυστριακό υπουργείο Παιδείας, εξετάζοντας διάφορες παραλλαγές προκειμένου να εγγυηθούν οι σχολικές λειτουργίες όσο το δυνατόν περισσότερο παρά την πανδημία του κορονοϊού, και αντί για ένα νέο μεγάλο “κλείδωμα” να υπάρχουν “περιφερειακά κλεισίματα” μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το “σύστημα φωτεινού σηματοδότη” που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Υγείας, και που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επίσης στα σχολεία, αναφερόταν σήμερα από το γραφείο του υπουργού Παιδείας Χάιντς Φάσμαν, ο οποίος θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε το πλήρες κλείσιμο σχολείων, όπως κατά το “κλείδωμα” από τον περασμένο Μάρτιο και πιο πρόσφατα σε αρκετές περιοχές στο ομόσπονδο κρατίδιο της ‘Ανω Αυστρίας.

Ακόμα και αν το φανάρι γίνει κόκκινο (ύψιστος κίνδυνος), θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά σχολεία μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, και αυτό θα σήμαινε την εκεί λειτουργία έκτακτης ανάγκης και – εκ νέου – κατ ‘οίκον εκπαίδευση, αναφερόταν σχετικά, με την επισήμανση ότι θα ήταν επίσης δυνατό να κλείσουν μόνο μεμονωμένα σχολεία ή τάξεις ή να υπάρξει καραντίνα παιδιών από μεμονωμένες τάξεις.

Ανάλογα με τη φάση του φωτεινού σηματοδότη (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο), οι μάσκες στις εισόδους, στις εξόδους και στους διαδρόμους, κατά τη γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους και κανένα τραγούδι στα μαθήματα μουσικής θα ήταν επίσης πιθανές παραλλαγές. Ένας πράσινος φωτεινός σηματοδότης θα σήμαινε κανονικές λειτουργίες του σχολείου, αλλά με τα γνωστά μέτρα υγιεινής, ενώ ένας ακριβής κατάλογος κριτηρίων θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί έως την έναρξη λειτουργίας του σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος των προσπαθειών είναι να δοθεί περισσότερη ασφάλεια στους μαθητές, στους γονείς και στο διδακτικό προσωπικό και μία δυνατότητα για τον σκοπό αυτό θα ήταν να επεκταθούν τα τεστ, να συγκεντρωθούν δείγματα από πολλούς μαθητές, και τα μεμονωμένα δείγματα να αναλύονται μόνον εάν το συνδυασμένο τεστ είναι θετικό.

Μετά την επανάληψη της λειτουργίας των σχολείων στην Αυστρία στις 16 Μαΐου, μέχρι στιγμής 100 μαθητές (από 1,3 εκατομμύρια συνολικά) και 15 παιδαγωγοί (από 130.000 συνολικά) διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, και, ακριβώς, εξαιτίας αυτών των αριθμών, το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει, στη βάση των σημερινών δεδομένων, σε μία “εντελώς φυσιολογική” σχολική έναρξη το φθινόπωρο – αλλά “με αυξημένη ευαισθησία”.

Αντιδρώντας στις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, επέμεινε σε “συγκεκριμένες πληροφορίες” σχετικά με το προγραμματισμένο σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τα σχολεία.

‘Είναι ωραίο ότι τα χρώματα είναι σταθερά, αλλά πολύ άσχημα που εξακολουθούν να λείπουν τα κριτήρια”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κρίστιαν Ντόιτς, επισημαίνοντας πως οι οικογένειες χρειάζονται ασφάλεια και ως εκ τούτου “ο υπουργός Παιδείας πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση, αντί να χαράζει και να ακολουθεί μία πολιτική εξαγγελιών”.

Από την πλευρά του, το επίσης αντιπολιτευόμενο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) χαιρέτισε κατ΄ αρχήν το γεγονός ότι σχεδιάζεται επίσης ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη για τα σχολεία, ωστόσο, κατά την άποψή του, ο κατάλογος κριτηρίων στην έναρξη του σχολείου έρχεται πολύ αργά, καθώς οι δάσκαλοι και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν “τώρα” τι θα συμβεί εάν αλλάξει το χρώμα στο φωτεινό σηματοδότη – ειδικά επειδή πολλοί γονείς έχουν ήδη εξαντλήσει ολόκληρες τις διακοπές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter