Αυστρία: Τρίζει η κυβέρνηση από το σκανδαλώδες βίντεο πολιτικής συναλλαγής του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Αυστρία: Τρίζει η κυβέρνηση από το σκανδαλώδες βίντεο πολιτικής συναλλαγής του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε λίγο πριν ο Κουρτς κάνει μια δήλωση, σε μια πρώτη αντίδραση για το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες, Παρασκευή που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον η απόφαση θα οδηγήσει στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) του Στράχε ή απλά στην παραίτηση του αντικαγκελάριου.

Στην άποψη αυτή συγκλίνουν σήμερα πολιτικοί σχολιαστές στη Βιέννη, αναμένοντας και τη δήλωση στην οποία πρόκειται να προβεί ο Στράχε το μεσημέρι, έπειτα από την επικείμενη συνάντηση του νωρίτερα με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου δήλωση φέρεται πως θα υπάρξει νωρίς το απόγευμα.

Επίσημα πάντως, δεν επιβεβαιώνεται πως σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί η παραίτηση του αντικαγκελάριου ή ένας τερματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων, ωστόσο πληροφορίες πριν το μεσημέρι ανέφεραν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραμονή του Στράχε στην κυβέρνηση.

Πιθανή θεωρείται μία ανάληψη της θέσης του αντικαγκελάριου από τον έως τώρα υπουργό Μεταφορών και υπαρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος υπήρξε ο υποψήφιος του κόμματος στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες είχε τελικά ηττηθεί — έπειτα από τρεις γύρους — από τον νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός των Πρασίνων.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, των οποίων την ενδεχόμενη διεξαγωγή οι ίδιοι τοποθετούν για μετά το καλοκαίρι.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησαν το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter