Αυστρία: Υπό έρευνα ο Καγκελάριος Κουρτς και το Λαϊκό κόμμα για στημένη δημοσκόπηση με εμπλοκή εφημερίδας

Αυστρία: Υπό έρευνα ο Καγκελάριος Κουρτς και το Λαϊκό κόμμα για στημένη δημοσκόπηση με εμπλοκή εφημερίδας

Τα πάνω-κάτω στην Αυστρία μετά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Presse που κατηγορεί τον Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς  για «διαφθορά και εκβιασμό».  Όπως αναφέρεται ο νυν Καγκελάριος μαζί με στενούς συνεργάτες του  «έστησε» δημοσκοπήσεις το 2016 για να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ και να εκλεγεί τότε, στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.

Μετά τις καταγγελίες αυτές, διατάχθηκαν από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς έρευνες στην Καγκελαρία, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού κόμματος (ÖVP) και στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι έρευνες σύμφωνα με την Εισαγγελία

Όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία ερευνήθηκαν διάφορα κτίρια, μεταξύ των οποίων δύο υπουργεία, υπόθεση που αποτελεί πλέον μόνιμο πονοκέφαλο τόσο για τον αυστριακό Καγκελάριο Κουρτς όσο και για το Λαϊκό Κόμμα (OeVP).

Ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα  στο υπουργείο του και τα αυστριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έγινε έρευνα και στην καγκελαρία. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και άλλα εννέα άτομα ερευνώνται για την υπόθεση.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ των ετών 2016 και 2018 «πόροι από το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση χειραγούμενων δημοσκοπήσεων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά το πολιτικό συμφέρον κόμματος».

Η υπόθεση αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Κουρτς ανέλαβε την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και τον οδήγησε στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPOe).

Οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι μια ανώνυμη εταιρεία μέσων ενημέρωσης «έλαβε πληρωμές» ως αντάλλαγμα για τη δημοσίευση αυτών των ερευνών.

Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει κατονομαστεί επίσημα, αλλά σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ πρόκειται για την εφημερίδα «Oesterreich».

Δημοσκόπηση για την ωραιοποίηση του προφίλ του Κουρτς

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές στη Βιέννη, το Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016 σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «ωραιοποιούσαν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς στον αγώνα για τη διαδοχή του τότε προέδρου του κόμματος, Ράινχολντ Μιτελρένερ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Presse, ο Κουρτς σε συνεργασία με τους στενούς συνεργάτες στον τομέα της επικοινωνίας Γιοχάνες Φρίτσμαν και Γκέραλντ Φλάισμαν, κατέβαλαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου «Österreich», τον Απρίλιο του 2016. Τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν σε έγγραφο στρατηγικής του κόμματος, υπό τον τίτλο «Project Ballhausplat» από την ομώνυμη κεντρική πλατεία της Βιέννης όπου βρίσκεται η καγκελαρία.

«Πρόκειται για ένα έγγραφο των συμβούλων του Κουρτς εκείνη την εποχή, που ο σημερινός καγκελάριος οργάνωνε την αναρρίχησή του στην ηγεσία του κόμματος. Στο έγγραφο στρατηγικής, για παράδειγμα, υπάρχει η εξής φράση: “Επιτροπή για τις έρευνες: Όλα είναι καλύτερα με τον ΣΚ (Σεμπάστιαν Κούρτς. Παραγγείλετε διαφημίσεις”», σημειώνει η Die Presse και προσθέτει: «Όσον αφορά το περιεχόμενο, οι έρευνες της κοινής γνώμης λέγεται ότι ανατέθηκαν σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προέδρου του κόμματος. Έπρεπε να δείξουν πόσο άσχημα θα πήγαινε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Πρόεδρο Μιτελρένερ εκείνη τη στιγμή και να φαίνεται πόσο καλύτερες θα ήταν οι προοπτικές με τον Κουρτς στην ηγεσία».

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η εισαγγελία ανακάλυψε τα στοιχεία στη διάρκεια των ανακρίσεων για το λεγόμενο σκάνδαλο «Ibiza gate», όπου ο πρώην αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη.

Πηγή της εισαγγελίας ανέφερε ότι «οι έρευνες βασίζονται αποκλειστικά στην κομματική άνοδο του Σεμπάστιαν Κουρτς και των συνεργατών του». Ο Γκέραλντ Φλάισμαν, επί μακρόν εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης στην Καγκελαρία, κατηγορείται για απιστία, καθώς και για βοήθεια στη διαφθορά. Οι δικαστικές αρχές διατύπωσαν τις ίδιες κατηγορίες εναντίον του εκπροσώπου Τύπου Γιοχάνες Φρίτσμαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έπρεπε μόνο να είχαν ενημερωθεί για τα γεγονότα, αλλά και να τα υποστήριζαν συντονισμένα.

Η εφημερίδα αρνείται τις κατηγορίες – Διάψευση και από την Καγκελαρία

Η διεύθυνση της Oesterreich από την πλευρά της αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση κατά την ανάθεση ή δημοσίευση των ερευνών της.

Από την πλευρά του καγκελαρίου Κουρτς δεν υπήρχε καμία αντίδραση ενώ συμμετείχε στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Σλοβενία.

Ωστόσο, στελέχη του Λαϊκού Κόμματος αντέδρασαν έντονα στις έρευνες με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του κόμματος Gabriela Schwarz να λέει ότι ήταν «για επίδειξη» και ότι «οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν για γεγονότα που αφορούν πέντε χρόνια πριν».

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας διέψευσε επίσης τις κατηγορίες κατά του Κουρτς.

Διαβάστε επίσης: 

Αυστρία: Έρευνα στην καγκελαρία και στο Λαϊκό κόμμα για στημένες δημοσκοπήσεις

 

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Documento Newsletter