Αυταρχικός, τοξικός και στρεψόδικος

Αυταρχικός, τοξικός και στρεψόδικος

Ο Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με τον τρόπο που πολιτεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια

Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε έτσι ακριβώς όπως την κήρυξε ο ίδιος ουσιαστικά τον περσινό Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν έντρομος χαρακτήριζε «τερατογένεση» το ενδεχόμενο να προκύψει από τις κάλπες κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Τελευταία ψηφίδα της εκστρατείας φόβου και τρομολαγνείας ήταν το θέμα Κατρούγκαλου, παρά τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ηρθε να προστεθεί σε μια γιγαντιαίων διαστάσεων επιχείρηση προπαγάνδας περί του –δήθεν– προγράμματος των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ που θα περιλαμβάνει από αλλαγή νομίσματος μέχρι μη καταβολή συντάξεων. Η λέξη ρεσιτάλ δεν είναι πλέον αρκετή για να περιγράψει τη «γαλάζια» καμπάνια παραπληροφόρησης.

Πίσω από όλο αυτό τον ορυμαγδό ψευδών και παραπλανητικών αναφορών ο Κυρ. Μητσοτάκης αγωνίστηκε να κρύψει εαυτόν, μαζί με την πραγματική αποτίμηση του έργου του και το πρόγραμμα που ευαγγελίζεται για τη δεύτερη τετραετία που διεκδικεί. Οπως κρύφτηκε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη και τις κινητοποιήσεις συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και αλληλέγγυων, έτσι κρύφτηκε πίσω από τα μιντιακά πυροτεχνήματα που του εξασφάλισαν μηδενικό έλεγχο στα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του. Ακόμη και έτσι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός φτάνει στις κάλπες φορτωμένος με όλους τους φόβους και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, με τα πυρά να έρχονται από κάθε πλευρά και τα στηρίγματά του να περιορίζονται στους «δικούς του».

Ο τρόμος των υποκλοπών

Και μόνο το ενδεχόμενο συζήτησης για κυβέρνηση συνεργασίας με το σκάνδαλο των υποκλοπών στο επίκεντρό της ήταν αρκετό για να κάνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να αντιδράσει έντονα. Αλλωστε είναι φανερό ότι η ανησυχία του έχει ενταθεί μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή», αναφορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο.

Την ίδια ώρα ο κλοιός στενεύει και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, που με εξαίρεση τον διορισμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν του προσφέρει υπερασπιστικά στηρίγματα. Ο Νίκος Δένδιας μίλησε ευθαρσώς για ποινικές ευθύνες, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει θέσει ακόμη και αυτές υπό αίρεση. Ο Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε πως οι υπεύθυνοι για τις υποκλοπές ήταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αμήχανη αποστροφή του πως «έχουν φύγει τώρα» να μην αρκεί για να καλύψει τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Εσχάτως ο Αδωνης Γεωργιάδης «χτύπησε» ακόμη πιο ηχηρά, καθώς υπερασπιζόμενος τις παρακολουθήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη «ή οποιουδήποτε άλλου έχει ακουστεί» ως νόμιμες, τις επιβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο.

Κερασάκι στην πικρή τούρτα, οι φωνές διεθνώς. Μετά την κατακραυγή της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται να έχει συνέχεια, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ενδεικτικά του ανελεύθερου και σκανδαλώδους προφίλ που έχει καταφέρει να χτίσει πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης διεθνώς.

Ξύνει τον πάτο του βαρελιού

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της εκστρατείας του είναι η αντίφαση μεταξύ της καμπάνιας του φόβου και της δημοσκοπικής επέλασης για την οποία μιλούν συνεχώς οι κυβερνητικές πηγές. Η αντίφαση αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζεται με τις δύο πλαγιομετωπικές που επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες.

Από τη μία η απελπισμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ως γνήσιος εκφραστής των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας σε αμηχανία σύσσωμη τη δεξιά πλευρά του κόμματός του. Από την άλλη, οι εκκλήσεις του –όπως αυτή από τη Θεσσαλονίκη– στον ακροδεξιό χώρο, με αναφορές όπως «αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να ξεχωρίσουν οι δήθεν πατριώτες των κούφιων συνθημάτων από τους αληθινούς της πράξης και του αγώνα», απευθυνόμενος ουσιαστικά στα κοινά που βρίσκονται δεξιότερα, από τον Βελόπουλο μέχρι τον Κασιδιάρη.

Η τακτική αυτή ουσιαστικά αποτέλεσε μονόδρομο, αφού όλο το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ έχει κόψει πρώτο τις γέφυρες. Μοιραία ο Κυρ. Μητσοτάκης αλληθωρίζει προς τα ακροδεξιά, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε το Documento, έχει ήδη εδώ και καιρό προχωρήσει στις απαραίτητες διεργασίες και συμφωνίες με κόμματα του ακροδεξιού χώρου ώστε να εκμεταλλευτεί τη βοήθειά τους σε περίπτωση εισόδου τους στη Βουλή.

Οι λέξεις που δεν λέει

Στο τέλος της ημέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται μάλλον ο πρώτος πρωθυπουργός των τελευταίων δεκαετιών που καταφέρνει να φτάσει στις εκλογές σχεδόν χωρίς να απολογηθεί για οποιαδήποτε αποτυχία του.

Χάρη στο επικοινωνιακό του επιτελείο και το μιντιακό σύστημα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ωσάν να είναι άλλος από εκείνον τον επικεφαλής της κυβέρνησης που παρακολουθούσε δεκάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς και υπουργούς του. Φτάνει στις κάλπες σαν να μην είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης που άφησε δεκάδες χιλιάδες πολίτες εκτός ΜΕΘ με αποτέλεσμα των θάνατό τους, που άφησε να καούν τεράστιες εκτάσεις δασικών περιοχών το 2021. Καταφέρνει να μένει στο απυρόβλητο για τη στεγαστική κρίση που σοβεί στην κοινωνία, για το ύψος των ενοικίων και τα «κόκκινα» δάνεια, για την ακρίβεια, για την «αιματηρή» ενεργειακή κρίση.

Ο τρόπος με τον οποίο τελικά πολιτεύτηκε η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη κάλυψε με τον θόρυβο όλα εκείνα τα σημαντικά σημεία στα οποία θα έπρεπε να εστιάσει ο πολιτικός διάλογος. Το «ταμείο» της Κυριακής θα δείξει εάν αυτή η τακτική τον ωφέλησε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter