Αυτές είναι οι 822 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 8,9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Αυτές είναι οι 822 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 8,9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

Πάνω από 9,5 δισ. ευρώ κοστίζουν ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό 898 φοροαπαλλαγές όπως προκύπτει από την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δαπάνες που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή. 

Μάλιστα σε σχέση με την περυσινή έκθεση ο αριθμός των φοροαπαλλαγών σε ετήσια βάση όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε σημαντικά κατά 76 ενώ σημειώθηκε και αύξηση του συνολικού κόστους αυτών των φοροεκπτώσεων κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. 

Μέσα σε μια διετία τα ευνοϊκού χαρακτήρα φορολογικά κίνητρα αυξήθηκαν κατά 124 (ο προϋπολογισμός του 2019 αναφερόταν σε 774 περιπτώσεις εκπτώσεων φόρου), ενώ το δημοσιονομικό κόστος αυτών που ποσοτικοποιήθηκαν αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ. Από τα 7,7 δισ. ευρώ που ήταν το κόστος με βάση την έκθεση του 2019, ανήλθε σε 9,5 δισ. ευρώ το 2021.

Το συνολικό κόστος των φοροαπαλλαγών που ποσοτικοποιήθηκαν εφέτος ανά κατηγορία φόρου έχει ως εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων 1,36 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων 894,4 εκατ. ευρώ.

Φορολογία κεφαλαίου 3,8 δισ. ευρώ.

Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου 10,9 εκατ. ευρώ.

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 1,76 δισ. ευρώ.

Τέλη χαρτοσήμου 68,2 εκατ. ευρώ.

Φόρος ασφαλίστρων 375,58 εκατ. ευρώ.

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης 1,18 δισ. ευρώ.

Τέλος ταξινόμησης οχημάτων 54,3 εκατ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων 11,69 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα όμως σύμφωνα με την ειδική έκθεση του προϋπολογισμού:

-Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ισχύουν 153 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομικό κόστος από τις ρυθμίσεις αυτές φτάνει το 1,36 δισ. ευρώ.

-Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ισχύουν 148 φορολογικές απαλλαγές. Αυτές προκαλούν απώλειες φορολογικών εσόδων συνολικού ύψους 894 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

-Για τον ΕΝΦΙΑ ισχύουν 18 φοροαπαλλαγές. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των απαλλαγών αυτών φτάνει τα 102,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά στη φορολογία κεφαλαίου οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 3,8 δισ. ευρώ.

-Στον ΦΠΑ περιλαμβάνονται 86 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1,76 δισ. ευρώ.

-Στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστές ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο κ.λπ.). Οι διατάξεις αυτές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 1,18 δισ. ευρώ.

-Στα τέλη χαρτοσήμου περιλαμβάνονται 76 διατάξεις απαλλαγών με κόστος 68,2 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

-Για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων περιλαμβάνονται 23 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ρυθμίσεων ανέρχεται σε 54,3 εκατ. ευρώ.

-Στη φορολογία πλοίων περιλαμβάνονται 41 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter