Αυτές είναι οι νέες εκλογικές περιφέρειες που αντικαθιστούν τη Β’ Αθήνας – Τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων (Pdf)

Αυτές είναι οι νέες εκλογικές περιφέρειες που αντικαθιστούν τη Β’ Αθήνας  – Τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων (Pdf)

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι τροπολογίες για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη ψήφο των απόδημων Ελλήνων, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Πάνος Σκουρλέτης στην αρχή της συζήτησης του «Κλεισθένη Ι» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τι άλλο προβλέπουν επιφέρει.

Στο άνοιγμα της συζήτησης του «Κλεισθένη Ι» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε το Σώμα ότι εντός της ημέρας αναμένεται η νομοθετική πρωτοβουλία -με τη μορφή τροπολογίας- αναφορικά με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής, όπως επίσης και η ρύθμιση που αφορά τη ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ως προς την τροπολογία που σχετίζεται με την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών, προβλέπεται η διάσπαση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και το υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Συνοπτικά, προκύπτει ότι η Β’ Αθήνας σπάσει σε Βόρειο, Δυτικό και Νότιο Τομέα, ενώ το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο περιφέρειες και συγκεκριμένα σε Ανατολική και Δυτική.

Πιο συγκεκριμένα, από τη διάσπαση της Β’ Αθήνας προβλέπονται τα εξής:

Β1′ Εκλογική Περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Β2′ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιφάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Β3′ Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου,Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Από την κατάτμηση του υπολοίπου Αττικής προκύπτει:

Α΄Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής που αποτελείται από τους Δήμους: Αχαρνών, Βάρης – Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού.

Να σημειωθεί πως η τροπολογία ορίζει ότι ο αρχηγοί κομμάτων αποκτούν το δικαίωμα να «κατεβαίνουν» σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, έναντι δύο που προβλέπεται σήμερα, ενώ εξίσου σημαντικό πως για να τεθούν σε ισχύ από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να υπερψηφιστούν με διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/07/06/5b3f4597cd3a18777959d293.pdf

Η τροπολογία για τη ψήφων των αποδήμων

Σύμφωνα με τη δεύτερη τροπολογία που αφορά τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ορίζεται πως στο υπουργείο Εσωτερικών θα συσταθεί Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης για το εν λόγω ζήτημα. Ειδικότερα, έργο της Επιτροπής θα είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με την αριθμό των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό αλλά και τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη ψήφο των απόδημων.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/07/06/5b3f503ecd3a180a915b30e2.pdf

Στρίβειν δια της αποσπασματικής κατάθεσης η ΝΔ

Η ρύθμιση για τη ψήφο των αποδήμων προέκυψε μετά από το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έθετε ως προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος προκειμένου να στηρίξει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Τώρα, όμως, και παρά την κυβερνητική πρωτοβουλία με αφορμή και όσων ειπώθηκαν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια, η ΝΔ βρίσκει προφάσεις προκειμένου να μην στηρίξει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής.

Ο εισηγητής και αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, διατύπωσε την γραμμή του κόμματος, τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δεχθεί «αποσπασματικές κινήσεις» και γι’ αυτό καταψηφίζει επί της αρχής. «Λέτε θα μελετήσω και κάποια στιγμή θα φέρω το ζήτημα της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού» είπε για την τροπολογία που προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις εντός 5 μηνών για τη ψήφο των αποδήμων και συμπλήρωσε: «Πάρτε το χρόνο σας, ετοιμαστείτε και φέρτε τα όλα μαζί να σας τα ψηφίσουμε». Κατά τον κ. Βορίδη, μόνο τότε θα υπάρχει μία ευρύτατη συμφωνία στην παρέμβαση των πολιτικών δυνάμεων στο εκλογικό και πολιτικό σύστημα. «Δεν το θέλετε, αλλά για εμάς είναι κρίσιμο» επισήμανε και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν δέχεται αποσπασματικές κινήσεις που θα έρχονται λίγο – λίγο, κομμάτι – κομμάτι. «Τολμήστε να το φέρετε και εκεί θα βρείτε πράγματι πεδία συναίνεσης, εννοείτε ότι επί της αρχής καταψηφίζουμε» κατέληξε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter