Αυθαίρετα: Παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου για την τακτοποίηση τους – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Αυθαίρετα: Παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου για την τακτοποίηση τους – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα φέρνει το υπουργείο περιβάλλοντος, η οποία θα ισχύσει από το τέλος του Ιουνίου του 2020 και θα φέρει αυξήσεις στα πρόστιμα κατά 20% και κλιμακωτή αύξηση προστίμου 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης τακτοποίησης.

Το νέο πλαίσιο των αυθαιρέτων παρουσίασε, χθες Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, παρουσία των προέδρων του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ κ. Γ. Στασινού και κ. Σ. Παραδιά, η οποία καλείται να θεσμοθετήσει τις αλλαγές και να βάλει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των νόμων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε νέα παράταση, έως τα τέλη Ιουνίου 2020, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει από την 1η Ιουλίου μόνο για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

Στην κατηγορία 5 εντάσσονται τα εντελώς αυθαίρετα καθώς και οι κατασκευές που παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Από τον Ιούνιο και μετά, οι δηλώσεις θα συνδεθούν με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αφορά ολόκληρο το κτίριο. Για τα παλαιότερα κτίρια, η αποτύπωσή τους στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, θα μπορεί να γίνεται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Σταδιακά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα καταγράφεται όλο το ακίνητο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτιρίου που θα προχωρήσει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων χώρων και αν υπάρχουν και εκεί αυθαιρεσίες, θα πρέπει να τις δηλώσει, προσκομίζοντας και τα σχετικά σχέδια.

Πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα

Επίσης, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται προβλέπεται να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα συμμορφώνονται με τον νέο νόμο. Συγκεκριμένα, όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% μεγαλύτερο πρόστιμο για τη νομιμοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστέρησης στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλλει ένα επιπλέον 5%. 

Τα πρόστιμα λοιπόν θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησης των αυθαιρέτων και σύνδεσης-εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου. 

Σε 100 δόσεις

Για όσους ιδιοκτήτες η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώς δεν είναι πρώτη προτεραιότητα, μπορούν να προβούν σε τακτοποίηση με τον ισχύοντα νόμο, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι σε ισχύ έως το τέλος Ιουνίου του 2020. Και μετά, με τον έως τώρα σχεδιασμό, ακολουθεί η σύνδεση με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου.

Υπενθυμίζεται πως – με το ισχύον καθεστώς – η τακτοποίηση μπορεί να γίνει σε 100 δόσεις, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους καταβάλλοντας το 30% των προβλεπόμενων προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter