Αυτό είναι εξωστρέφεια…

Αυτό είναι εξωστρέφεια…

Η νέα έκρηξη των εξαγωγών το 2018, σύμφωνα και με τα απολογιστικά στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κατά 15,7% (έφτασαν τα 33,4 δισ. ευρώ ή το 18,5% περίπου του ΑΕΠ) είναι ιδιαίτερα βαρυσήμαντο γεγονός για την ελληνική οικονομία.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο τουρισμός φέρνει το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και στην ουσία πρόκειται για εξαγωγή υπηρεσιών, τότε το εξαγωγικό κομμάτι της οικονομίας αποδίδει περίπου το 38,5%, ίσως και το 40% του ελληνικού ΑΕΠ. Πρόκειται για σεισμικού χαρακτήρα θετική μεταβολή στην ελληνική οικονομία. Διότι κάποιοι κλίνουν όλον αυτό τον καιρό την εξωστρέφεια σε όλες τις πτώσεις, άλλοι όμως είναι αυτοί που τραβάνε το κάρο και το ξεκολλάνε από τη λάσπη. 

Η πολυθρύλητη εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία είναι εδώ… Δεν είναι απλώς ένα όνειρο για το μέλλον. Αν μάλιστα οι προβλέψεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για το 2019 επαληθευτούν –προβλέπει νέα σημαντική άνοδο των εξαγωγών για την τρέχουσα χρονιά δεδομένου ότι οι περισσότερες παραγγελίες έχουν ήδη δρομολογηθεί–, τότε οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,2-2,5% ίσως αποδειχτούν συντηρητικές.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες, ενώ πέρα από την πάγια πρωτιά των καυσίμων και των πετρελαιοειδών, στη δεύτερη θέση σκαρφάλωσαν τα βιομηχανικά προϊόντα, με τα τρόφιμα –πλην ελαίων – λιπών που κατατάσσονται ξεχωριστά– να είναι στην τρίτη θέση.

Σε όλη την γκάμα των εξαγώγιμων προϊόντων της πρώτης δεκάδας οι αυξήσεις είναι διψήφιες, με εξαίρεση τα καπνά που είναι σε σταθερή τροχιά.

Απίστευτες επιδόσεις που αποδεικνύουν ότι επιτέλους κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter