Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων (Pdf)

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων (Pdf)

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το κείμενο της συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ. Το κείμενο αναφέρει πως η συμφωνία είναι τελική και τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Μεταξύ άλλων σημαντικών σημείων, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αναφέρει ότι το επίσημο όνομα της γειτονικής μας χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, ότι η ιθαγένεια των πολιτών της πΓΔΜ θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ότι η επίσημη γλώσσα της χώρας θα είναι η «μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίστηκε από την τρίτη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977.

Το κείμενο της συμφωνίας στην οποία έφτασαν Αθήνα και Σκόπια έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις παραδόθηκε από τον πρωθυπουργό. 

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα παραθέσει όλο το πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με την πΓΔΜ, στην περίπτωση βέβαια που η διαδικασία δεν μπλοκαριστεί από πρόταση μομφής της ΝΔ.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, η πΓΔΜ είναι υποχρεωμένη να την κυρώσει μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή της, αλλά και να προχωρήσει εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο σε δημοψήφισμα. Στη συνέχεια η πΓΔΜ θα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, ολοκληρώνοντας τις απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του 2018. Όταν αυτά συμβούν η ίδια συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.

Ταυτόχρονα, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει σε όλους τους διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θεσμούς και φόρα στους οποίους είναι μέλος πως στο εξής θα χρησιμοποιούν το νέο όνομα και τις ορολογίες όπως αυτές καθορίζονται από τη συμφωνία, ενώ οφείλει να ζητήσει απ’ όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν και να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ό,τι άλλο καθορίζεται από το κείμενο της συμφωνίας.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/06/13/5b21521ecd3a18664c51e832.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter